NEW YORK - Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben meer bewijs gevonden voor een mogelijk verband tussen het langdurig gebruik van haarverf en een zeldzame vorm van kanker. Uit een recent onderzoek blijkt dat vrouwen die voor 1980 zijn begonnen met het kleuren van hun haar, 40 procent meer kans lopen om de zogenoemde non-Hodgkin vorm van lymfklierkanker te ontwikkelen.

Vooral vrouwen die niet uitwasbare 'permanente' haarverf gebruikten met een donkere kleur liepen een groter risico. Dit gold niet voor mensen die hun haar in een lichte kleur verfden of uitwasbare kleuring gebruikten, zo meldde de New York Times op zaterdag.

Het onderzoek heeft geen direct verband aangetoond tussen stoffen die in de verf zitten en de bewuste vorm van kanker. Het is ook nog onduidelijk waarom vrouwen die pas na 1980 begonnen met het kleuren van haar geen verhoogd risico lijken te lopen. Het is mogelijk dat na die datum de samenstelling van de haarverf is veranderd en er schadelijke stoffen uit zijn gehaald. Maar het kan ook zijn dat het effect van de haarverf op de lymfeklieren pas na jaar zichtbaar wordt.

De studie onder 1300 vrouwen is uigevoerd aan de universiteit van Yale. De resultaten van de observatie zijn gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.