LONDEN - Het woensdag te verschijnen onderzoeksrapport over de zelfmoord van de Britse wapenexpert David Kelly zal de positie van premier Blair niet onderuit halen. Dat berichten The Sunday Telegraph en The Observer in de jongste edities. Blair zal wel kritiek krijgen op de wijze waarop hij en zijn collega's de kwestie hebben behandeld, maar een keiharde veroordeling van Blair als persoon blijft achterwege.

De kranten baseren zich op kringen rond de premier. Die hebben gezegd dat de leider van het onderzoek, Lord Hutton, brieven heeft gestuurd naar verscheidene hoofdrolspelers in het drama. Daarin worden ze ingelicht over een op handen zijnde veroordeling in het rapport. Blair heeft een dergelijk schrijven niet ontvangen, maar bijvoorbeeld de minister van Defensie Hoon en verscheide BBC-kopstukken wel.

De BBC beweerde vorig jaar in een reportage dat de Britse regering de dreiging van het Iraakse wapenarsenaal bewust had aangedikt om een oorlog tegen het regime van Saddam Hussein te rechtvaardigen. Het ministerie van Defensie liet daarop uitlekken dat Kelly de anonieme bron voor het verhaal was.

De eerste minister erkent zondag in een vraaggesprek met The Observer dat zijn integriteit als premier volgende week op het spel staat. Hij beschouwt het rapport vooral als een oordeel over zijn politiek omstreden beweringen omtrent de dreiging die uitging van de Iraakse massavernietigingswapens.