RIJSWIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo heeft 551 telefoongesprekken opgenomen in de strafzaak tegen de directeuren van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede. Dat zegt G. Meijers, advocaat van directeur W. Pater.

Het gaat volgens hem om gesprekken met zogenoemde geheimhouders. Meijers: "Dat kunnen gesprekken zijn tussen mijn cliënt en mij, maar bijvoorbeeld ook gesprekken met therapeuten of gesprekken die ik met de partner van mijn cliënt heb gevoerd." Deze zijn volgens de raadsman vertrouwelijk.

Telefoontaps

Meijers is via een brief van officier H. Stam op de hoogte gesteld van de opgenomen en uitgewerkte telefoongesprekken. "De officier heeft zelf opdracht gegeven voor de uitwerking van de telefoontaps, zo schrijft hij in een brief van eind vorige maand." Meijers heeft van het OM vernomen dat alle gesprekken inmiddels zijn vernietigd.

Afluisterpraktijken

Meijers betichtte het OM eerder al van afluisterpraktijken. Begin januari vroeg hij de rechtbank de zaak tegen zijn cliënt Pater ongeldig te verklaren, omdat minimaal een gesprek tussen hem en zijn cliënt was opgenomen en uitgewerkt. De rechtbank bepaalde toen dat hoewel het OM de regels had overtreden, dit niet welbewust en structureel is gedaan. Volgens officier Stam ging het toen om drie gesprekken, waarvan de inhoud niet is gebruikt in de strafzaak en die later zijn vernietigd.

Vrijspraak

Meijers zal tijdens de volgende zitting vragen om vrijspraak voor zijn cliënt. "Als de rechtbank anders bepaalt, vraag ik de rechtbank het OM opnieuw niet-ontvankelijk te verklaren en niet alleen wegens deze telefoongesprekken."

Netwerk

Het OM liet in een reactie in het televisieprogramma Netwerk maandagavond weten dat het afluisteren conform de wet is gebeurd en dat het tijdens de behandeling van de zaak, die op 5 maart verder gaat, hier op terugkomt.

De directeuren Pater en Bakker worden verdacht van brand door schuld en overtreding van milieuvoorschriften. Door de vuurwerkramp op 13 mei 2000 kwamen 22 mensen om het leven en raakten honderden gewond en werd een hele woonwijk weggevaagd.

/DOSSIEREnschede