JERUZALEM - Israël en de radicale Libanese beweging Hezbollah hebben een overeenkomst bereikt over de uitwisseling van gevangenen. Dit hebben beide partijen en de Duitse bemiddelaar Ernst Uhrlau zaterdag bevestigd. De gevangenenruil zal waarschijnlijk komende week, mogelijk al op dinsdag plaatsvinden.

De Duitse regering kwam zaterdag met een verklaring, waarin wordt gemeld dat de overeenkomst over de gevangenenruil bestaat uit twee fasen. In de eerst fase laat Israël circa 35 Libanense gevangenen en ongeveer vierhonderd Palestijnen vrij. Volgens gaat het om 23 Libanezen en 12 mensen uit andere Arabische landen.

In ruil daarvoor krijgt Israël de zakenman Tannenbaum terug, die ruim drie jaar geleden door Hezbollah werd ontvoerd. Ook zal Hezbollah de stoffelijke resten van drie eveneens in 2000 ontvoerde en gedode militairen aan Israël overdragen.

Na deze stap heeft Hezbollah beloofd om duidelijkheid te geven over het lot van de Israëlische piloot Ron Arad die in 1986 boven zuid-Libanon werd neergeschoten. Het is nooit duidelijk geworden of Arad dood is of nog leeft. Mogelijk volgt hierna nog een uitwisseling van gevangenen, maar hierover zullen nog wel aparte onderhandelingen plaatsvinden.

Israël heeft zaterdag laten weten dat als Libanon duidelijkheid schept over Rod Arad, het land dan akkoord gaat met de vrijlating van de Palestijnse militant Samir Kuntar. Deze zit sinds 1979 vast in Israël wegens de moord op drie leden van een gezin uit Nahariya. Hezbollah eiste dat Kuntar nu al vrij zou komen, maar Israël weigerde. Hierdoor kwamen de gesprekken over de gevangenenruil enkele maanden geleden op een dood spoor terecht. Blijkbaar bleek de door Iran gesteunde Hezbollah nu tot een compromis bereid te zijn.

Uhrlau liet zaterdag weten dat Iran een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen met Hezbollah. Toen journalisten de Duitser vroegen of Iran druk op Hezbollah heeft uitgeoefend, liet hij weten dat “Iran zeer dwingend kan zijn in haar argumenten”.