DAMASCUS - Westers militair ingrijpen in Syrië zal het hele Midden-Oosten meesleuren. Daarvoor heeft de dictatoriale president Bashar al-Assad gewaarschuwd.

''Syrië is de breuklijn, en als je met de grond speelt veroorzaak je een aardbeving'', zegt hij in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph.

Demonstranten in Syrië hebben vrijdag opgeroepen tot het instellen van een vliegverbod, zoals eerder gebeurde in Libië. Dat moet burgers en deserterende militairen beschermen tegen het regeringsleger.

Leger

In Libië hebben westerse landen het leger ingezet om die no-flyzone te handhaven. Aan die missie komt maandag een einde.

In het vraaggesprek zegt Assad te strijden tegen terroristen. Daarbij zijn in het begin ''veel fouten'' gemaakt, erkent de president, maar dat schrijft hij toe aan een een gebrek aan mankracht. ''Weinig agenten, en eigenlijk alleen het leger, zijn getraind om het op te nemen tegen al-Qaeda'', aldus Assad.

China

China heeft de Syrische regering gewaarschuwd voor de gevaren van ''de harde onderdrukking van de oppositie. Dit kan zo niet doorgaan'', waarschuwde de speciale Chinese gezant voor het Midden-Oosten, Wu Sike, in Caïro na een bezoek aan Damascus.

Hij zei dat hij dit tegen hoge Syrische functionarissen heeft gezegd. ''Het regime van president Bashar al-Assad moet de ambities en gerechtvaardigde eisen van het Syrische volk respecteren en ernaar handelen'', aldus de Chinese diplomaat.

Alles over de Arabische Lente in ons dossier