BAGDAD/SAMARRA - In de Iraakse stad Samarra zijn zaterdag vier Iraakse burgers gedood toen een bom ontplofte voor een gerechtsgebouw. Ongeveer veertig Irakezen raakten gewond. Dat heeft de politie gemeld. Een Amerikaans konvooi dat net passeerde, bleef buiten schot. Het is de eerste grote aanslag in Samarra.

Samarra ligt honderd kilometer ten noorden van Bagdad in de zogenoemde soennitische driehoek, waar het verzet tegen de Amerikaanse troepen het hevigst is. De bom was bevestigd aan een auto.

Aanval Mosul

Bij een aanval in de Noord-Iraakse stad Mosul is zaterdag een Iraakse politieman gedood. Onbekenden openden vanuit een auto het vuur op enkele politiemensen in een vrachtwagen, aldus de politie.

Aanslag Samawah

Volgens het Japanse persbureau Kyodo is een andere Iraakse politieman gedood in de zuidelijke stad Samawah. De man is in zijn auto doodgeschoten.

Amerikanen gedood Fallujah

Twee Amerikaanse militairen zijn zaterdag om het leven gekomen toen langs de weg bij Fallujah een bom ontplofte tijdens het passeren van een konvooi. Dit heeft een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten gezegd. Fallujah ligt ten westen van Bagdad, net als Samarra in de soennitische driehoek.

Het aantal Amerikaanse soldaten dat in de strijd in Irak is omgekomen, is daarmee sinds 1 mei gestegen tot 236.