DAVOS - De Turkse premier Erdogan wil dat VN-topman Annan een bemiddelaar aanstelt voor de kwestie-Cyprus. Beide partijen kunnen zo werken aan hereniging op het eiland in de Middellandse Zee. Erdogan zei dat zaterdag na een ontmoeting met Annan op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Erdogan zei ook dat Annan het verzoek in overweging neemt. Eerder heeft Annan aangegeven dat hij alleen weer om de tafel wil gaan zitten als beide partijen het eens worden en een referendum houden.

Europese vlag

Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een Grieks-Cypriotisch en een Turks-Cypriotisch deel. In dat jaar bezetten de Turken het noordelijk gedeelte en stichten er een, internationaal niet-erkende, eigen republiek. Een afscheiding, bewaakt door VN-blauwhelmen, scheidt beide gemeenschappen. Cyprus mag op 1 mei aansluiten bij de Europese Unie, bij voorkeur herenigd. Anders komt het noorden niet onder Europese vlag.

Isolering

De Turks-Cypriotische leider Denktash heeft hereniging steeds tegengehouden, omdat hij bang was grond te verliezen. Overleg over het VN-plan mislukte daardoor. De kersverse 'regering' van Turks-Cyprus wil echter graag bij de EU - om economisch niet geïsoleerd te raken - en wil daarom ook snel onderhandelen over het VN-plan.

VN-vredesplan

De autoriteiten op Cyprus, maar ook Griekenland en Turkije, zien bij voorkeur een snelle oplossing. De Turkse politieke en militaire leiders hebben vrijdag hun gewicht in de schaal gelegd voor hervatting van het vredesoverleg. Turkije wil zelf ook EU-lid worden, maar de scheiding op Cyprus speelt Ankara parten. In een verklaring van de machtige Nationale Veiligheidsraad (MGK) staat dat Turkije het VN-vredesplan voor een losse federatie accepteert. In de MGK overleggen de top van de Turkse regering en de strijdkrachten.

De raad tekende wel aan dat “de realiteiten van het eiland”niet uit het oog moeten worden verloren. Griekenland vindt dat Turkije daarmee tornt aan eerdere EU- en VN-afspraken en dat Ankara onterecht uitgaat van het bestaan van twee staten op het eiland.