HAMBURG - Het gevaar van een kernoorlog is “nog nooit zo groot geweest als nu”. Dat heeft de directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA, Mohammed el-Baradei, gezegd in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel, dat maandag uitkomt.

“Een kernoorlog komt dichterbij als wij ons niet op een nieuw internationaal controlesysteem beraden”, aldus de Egyptische diplomaat. Hij maakt zich vooral zorgen over de illegale handel in nucleaire techniek.

Zwarte markt

“Er is een nucleaire zwarte markt ontstaan, die versneld wordt door een verbazingwekkende gewiekstheid. In een land worden plannen gemaakt, in een ander worden centrifuges geproduceerd, die via een derde land verscheept worden naar een onduidelijke afnemer. Daaraan doen commercieel ingestelde nucleaire experts, gewetenloze firma's en wellicht ook staatsinstellingen mee. Kennelijk hebben de internationale exportcontroles de laatste jaren totaal gefaald.”

El-Baradei zei tegen Der Spiegel bang te zijn dat kernwapens in handen van dictators of terroristen vallen. “We moeten helaas toegeven dat de IAEA-controleurs niet hebben kunnen verhinderen dat Pakistan, India en Israël de bom ontwikkelen.” Ook de door de VS ontwikkelde tactische 'mini-nukes' kunnen volgens de IAEA-directeur de drempel voor een nucleaire vernietigingsoorlog verlagen.

Kritiek op VS

El-Baradei uitte kritiek op de VS, die toezicht willen houden op ontwapeningsmaatregelen van andere landen. “Daarvoor is mijn instelling verantwoordelijk en niemand anders.”

Beroep op Iran

Tijdens het World Economic Forum in de Zwitserse wintersportplaats Davos deed el-Baradei zaterdag een beroep op Iran om zijn activiteiten met betrekking tot het verrijken van uranium op te schorten. Na een onderhoud met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Kharrazi zei hij dat een opschorting vertrouwen zou scheppen, waardoor de samenwerking tussen Iran en de rest van de wereld bevorderd zou kunnen worden.