SCHIPHOL - De Nederlanders Pedro Ruyzing en George Ofosuhene zijn zaterdagochtend even voor 09.00 uur aangekomen op Schiphol. Ruyzing en Ofosuhene zijn donderdag vrijgelaten uit de Bangkwang-gevangenis in Thailand nadat de Thaise koning Bhumibol hen onverwacht gratie had verleend. De twee Nederlanders zaten in Thailand lange gevangenisstraffen uit voor drugssmokkel.

De massaal aanwezige pers kreeg Ruyzing en Ofosuhene overigens niet te zien of te spreken. Volgens dominee J. Spoor van de stichting Epafras, die zich inzet voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland, wilde de moeder van Ruyzing haar zoon ‘in alle beslotenheid ontvangen’ en is hij net als Ofosuhene via een zijdeur vertrokken.

Brigitte Laan, een vriendin van Ruyzing, stond de pers na het weerzien met Ruyzing te woord. “Hij is heel erg blij en dankt koningin Beatrix voor zijn terugkeer.” Volgens Laan ziet hij er nog steeds hetzelfde uit.

Emotioneel afscheid

Hij vertelde haar verder dat het afscheid in de Thaise gevangenis Bangkwang Prison erg emotioneel was. Volgens Ruyzing moest de achtergebleven Machiel Kuijt hard huilen toen Ruyzing hem al zijn spullen gaf.

Pers te woord

Volgens Laan zal Ruyzing de pers maandag om 13.00 uur op haar woonadres in Grootebroek eenmalig te woord staan.

Stroomversnelling

De vrijlating van de twee gevangenen kwam deze week in een stroomversnelling door het bezoek van koningin Beatrix aan Thailand en de bemoeienis van minister Bot van Buitenlandse Zaken met de kwestie van Nederlanders in Thaise gevangenissen.