SNEEK - Volgens de Britse omroep BBC behoort Sneek tot de beste tien toeristische bestemmingen ter wereld als het gaat om waterrecreatie. Dat blijkt op de site van het televisieprogramma Holiday 10 Best. Sneek staat in een lijstje waarin ook Venetië, de Canarische eilanden en Florida figureren.

BBC-verslaggever Rowland Rivron maakte een tocht over de Friese waterwegen en kwam tot de conclusie dat Sneek 'een charmante stad is met veel goede restaurants'. De plaats is volgens hem een uitstekende uitvalsbasis voor tochtjes over het Sneeker- en andere meren.

Wat hem opviel was de betaling aan de brugwachters die een klomp neerlaten met de bedoeling dat de waterrecreant daarin geld stopt. Creditcards accepteren ze niet, aldus Rivron. Bovendien heb je als schipper een goede wuifhand nodig, want constateert de Brit, de Friezen aan de wal zijn erg vriendelijk voor voorbij varende schepen.

Reactie burgermeester

De gemeente Sneek is niet echt verbaasd over de kwalificatie. “We weten wel dat we hier veel te bieden hebben, maar als in zo'n top-tien Sneek ertussen staat is dat mooi meegenomen”, aldus burgemeester A. Brok. Volgens Brok ligt het niet in de Friese volksaard om stevig op de borst te gaan kloppen.

Extra toerisme verwacht de burgemeester van Sneek er wel door te krijgen. “Het geeft de mensen doorgaans wel een zetje om eens een kijkje te komen nemen.” Onlangs werd Sneek ook nog gekozen als de plaats met de op een na mooiste binnenstad van Nederland.

Het BBC-programma maakt rond allerlei thema's toptienlijstjes, zoals ecotoerisme, avontuurlijke vakanties en romantische uitstapjes.