ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam (LR) bereidt een voorstel aan de gemeenteraad voor om religieuze uitingen in overheidsgebouwen te verbieden. "Als ik mijn paspoort ga halen, wil ik niet geconfronteerd worden met de opvattingen van de ambtenaar. Ik kom voor een dienst en de ambtenaar moet die dienst verlenen", aldus fractieleider Sörensen.

De voorman van Leefbaar Rotterdam deed zijn uitspraken vrijdagavond tijdens een debat met de van GroenLinks afgescheiden eenmansfractie van Brahim Bourzik en met Anton Stapelkamp die namens het CDA in het dagelijks bestuur zit van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek.

Geen kruisje

Ambtenaren moeten uitstralen dat ze neutraal zijn, aldus Sörensen. Dus geen vrouwelijke moslims meer met hoofddoekjes, geen christelijke werknemers die duidelijk zichtbaar een kruisje dragen. LR ziet de hoofddoekjes als symbool. "Volgens de koran ben je geen goede moslim als je geen hoofddoek draagt, en is een ongelovige minder dan een gelovige. Dat is voor mij de boodschap als iemand een hoofddoek draagt", zei Sörensen.

Frankrijk

De Rotterdammer kijkt naar Frankrijk waar president Chirac het dragen van opzichtig religieuze tekens op scholen verbood. "We zullen eerst bestuderen wat nu in Frankrijk gebeurt, daarna komen we zo spoedig mogelijk met een voorstel." Volgens LR zijn er gemeenten met kledingvoorschriften, maar Rotterdam heeft die niet. Bourzik, moslim in een zaal vol Fortuyn-aanhang, benadrukte het belang van de dialoog. "Niemand kan alleen maar vanuit zijn eigen standpunt eisen blijven stellen en geen water bij de wijn doen."

Stapelkamp vond dat Sörensen niet goed op de hoogte is van de in Nederland geldende scheiding van kerk en staat. "De regel is hier nu eenmaal dat de overheid zich met bepaalde dingen niet bemoeit." Hij hield Sörensen voor dat het een illusie is te denken dat iemand anders gaat denken als hij bijvoorbeeld geen kruisje meer mag dragen.

LR miskent volgens Stapelkamp de vrijheid van godsdienst. Recent stelde wethouder Pastors (LR) nog dat hij niet wil dat er de komende jaren nog meer hoge minaretten komen in Rotterdam. Pastors kondigde ook aan dat het huidige moskeebeleid wordt herzien.