PARIJS - Frankrijk vindt het niet nodig om de militaire missie van de NAVO in Libië te verlengen. Dit heeft de Franse minister van defensie Gérard Longuet donderdag gezegd.

Vorige week liet de NAVO weten de militaire operatie zeer waarschijnlijk op 31 oktober te beëindigen. Woensdag zei het bondgenootschap echter een beslissing over de formele beëindiging van de operatie uit te stellen.

De NAVO zei eerst overleg met de Verenigde Naties en de interim-regering van Libië af te willen wachten.

Longuet zei dat de militaire missie niet langer nodig is, nu Muammar Kaddafi dood is en een nieuwe regering in Libië aan de macht is.

Volgens de minister moet deze regering wel door het buitenland geholpen worden, maar met een nieuw mandaat, waarin de nadruk ligt op politieke ondersteuning in plaats van militaire.

Libië heeft ondertussen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verzocht het vliegverbod boven het land te handhaven en de burgers te blijven beschermen tot de Nationale Overgangsraad een officieel verzoek tot beëindiging indient.

Stemming

De Veiligheidsraad van de VN stemt mogelijk donderdag al voor de officiële beëindiging van de missie in Libië aan het eind van de maand, stelde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. De raad stemde op 17 maart voor militair ingrijpen om burgers te beschermen.

Dat leidde twee dagen later al tot vooral westers militair ingrijpen waarmee het regime van de Libische dictator Muammar Kaddafi ten val is gebracht.

De nieuwe machthebbers verklaarden Libië 23 oktober bevrijd. Kaddafi werd 23 augustus uit Tripoli verdreven en op 20 oktober in Sirte gedood.

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Chronologie van de Libische opstand