AMSTERDAM - Een 59-jarige man is vrijdag neergestoken op de Mgr. Hermusschool in Amsterdam-West. Het slachtoffer werd in de hartstreek geraakt. Ondanks een spoedoperatie was zijn toestand vrijdagavond nog altijd zorgwekkend.

De dader, een 35-jarige man, is direct na het incident in de school gearresteerd. Hij heeft bekend, maar zijn motief is nog onduidelijk, aldus de politie en schoolleiding.

De Mgr. Hermusschool is een school voor kinderen met hoor- en spraakproblemen. Het slachtoffer begeleidt leerkrachten van andere scholen die les geven aan kinderen met hoor- of spraakproblemen. Hij gaf zelf geen les. Wel is hij al zeker twintig jaar verbonden aan de school. De kinderen van de school hebben niets van de steekpartij gezien. Die speelde zich af in een afgesloten ruimte.

Oud-leerling

Volgens regiodirecteur D. van der Bijl van de Effatha Guyot Groep, waar de Mgr. Hermusschool deel van uit maakt, kenden de verdachte en het slachtoffer elkaar. Over hun relatie wilde hij verder niets kwijt. Stadsdeelvoorzitter H. Goettsch zei dat het gaat om een oud-leerling van de school. Hij vertelde ook dat de man met behulp van een doventolk wordt verhoord.

Verward

Na het steekincident liep de man verward door de school, zei Van der Bijl. De directeur kwam hem tegen, bood hem iets te drinken aan en probeerde de man te kalmeren. Ondertussen werd de politie gealarmeerd. Zij hebben de man aangehouden.

Volgens Van der Bijl zijn de medewerkers van de school uitermate geschokt door de gebeurtenis. Ze werden in eerste instantie opgevangen op school, later op het politiebureau. "We leven mee met het slachtoffer en zijn gezin. De directeur van de Mgr. Hermusschool is bij hen in het ziekenhuis om hen te steunen", zei Van der Bijl vrijdagavond op een persconferentie.

De school blijft maandag dicht. Vrijdag zijn de leerlingen en hun ouders ingelicht over wat zich heeft voorgedaan op de school. Maandag kijken docenten en medewerkers hoe het verder moet na het incident, aldus Van der Bijl. Op de school hebben zich niet eerder vergelijkbare incidenten voorgedaan. Van der Bijl zei ook niets te weten van bedreigingen. Op de school zitten ongeveer 180 leerlingen.

Van Wieren

Geweld op scholen staat volop in de belangstelling. Directe aanleiding daartoe was het doodschieten van docent Hans van Wieren op het Terra College in Den Haag. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) sprak vrijdag met vertegenwoordigers van scholen over agressie op scholen. Over het incident in Amsterdam, tien dagen na het doodschieten van Van Wieren zei ze: "Ik ben stomverbaasd."