WASHINGTON - De door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ingehuurde wapenspeurder David Kay gelooft niet dat er grote voorraden chemische of biologische wapens waren in Irak. Hij stopte vrijdag met zijn werkzaamheden. Hij wordt als teamleider van de Iraq Survey Group (ISG) vervangen door een andere ex-medewerker van de VN, Charles Duelfer.

"Ik geloof niet dat ze hebben bestaan", zei Kay in een vraaggesprek met het persbureau Reuters. "Waar iedereen over sprak waren voorraden geproduceerd na het einde van de laatste Golfoorlog (1991) en ik denk niet dat er een omvangrijk productieprogramma was in de jaren negentig", zei hij. Hij denkt dat de Amerikanen weinig tot niets meer zullen vinden in Irak.

Geen sporen

Zijn team van ongeveer 1400 man vond er de afgelopen maanden geen sporen van. De omvang van de ISG is kortgeleden in alle stilte teruggebracht tot duizend. Onder leiding van de 51-jarige Duelfer wordt de speurtocht voortgezet. Hij was als medewerker van de VN al belast met de ontwapening van Irak en verklaarde vorige maand nog te betwijfelen dat er Iraakse massavernietigingswapens zijn.

CIA-directeur Tenet maakte het vertrek van Kay bekend. Tenet prees hem voor zijn 'buitengewone dienst onder gevaarlijke en moeilijke omstandigheden'. De CIA huurde Kay vorig jaar juni in om chemische, biologische en nucleaire wapens te zoeken in Irak. De mogelijke aanwezigheid van massavernietigingswapens was de belangrijkste rechtvaardiging voor de regering-Bush om Irak binnen te vallen en Saddam Hussein af te zetten.

"Voortbouwend op het raamwerk dat David op zijn plaats heeft gezet, ben ik vol vertrouwen dat Charlie en de ISG de komende maanden vooruitgang zullen maken in het bepalen van de status van het massavernietigingswapensprogramma van het oude Iraakse regime", aldus Tenet. Volgende maand presenteert de ISG een interim-rapport aan het Amerikaanse Congress.