BRUSSEL - Wegens de Europese schuldencrisis zullen banken een buffer moeten aanleggen. Het gaat om 9 procent van hun uitstaande verplichtingen.

Dat zijn de leiders van de 27 EU-lidstaten woensdagavond overeengekomen tijdens hun beraad in Brussel, aldus de Poolse premier Donald Tusk. Met het geld moeten banken de schokken van de schuldencrisis kunnen doorstaan.

De banken krijgen tot 30 juni 2012 de tijd om hun zogenoemde kernkapitaal te vergaren. Dat moeten ze eerst op eigen kracht proberen te doen. Als dat niet lukt, kunnen ze bij hun eigen regering aankloppen en in het uiterste geval kunnen deze dan een beroep doen op het noodfonds voor zwakke eurolanden.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, is gevraagd regels op te stellen over de voorwaarden waarop banken staatssteun kunnen vragen. Daarmee moet een ongewenste situatie zoals in 2008 worden voorkomen, toen de landen uiteenlopende criteria hanteerden voor het geven van overheidssteun.

Bonussen

Volgens de vertrekkende Belgische premier Yves Leterme is er ook afgesproken dat banken, als zij ''publieke steun'' krijgen geen dividend of bonussen mogen uitkeren.

Uit de afsluitende verklaring van de 27 leiders blijkt echter dat banken aan banden worden gelegd zolang zij die doelstelling van 9 procent niet hebben gehaald.

De Britse premier David Cameron zei dat de afspraken over de zogenoemde herkapitalisatie alleen doorgaan als de leiders van de 17 eurolanden een allesomvattend reddingsplan voor de euro overeenkomen.

Noodfonds

Een onderdeel van dat plan is de uitbreiding van de slagkracht van het noodfonds. De details over de verhoging van het noodfonds EFSF zullen volgens een concepttekst pas in november uitgewerkt worden. Dat berichtten internationale persbureau's woensdagavond.

De landen met de euro willen het huidige fonds van 440 miljard euro aanzienlijk verhogen zonder er daadwerkelijk extra geld in te storten.

Garanties

Er wordt gedacht aan een constructie waarbij het fonds garanties afgeeft. Volgens de vertrekkende Belgische premier Yves Leterme krijgt het fonds daarmee een slagkracht van minstens 1000 miljard euro. Anderen spreken over een ''veelvuldiging'' van het fonds.

De leiders van de eurolanden zijn woensdagavond in Brussel bijeen om het eens te worden over een allesomvattend reddingsplan voor de Europese schuldencrisis. Een onderdeel van dat plan is de uitbreiding van de slagkracht van het noodfonds.

Volgens de concepttekst zullen de ministers van Financiën gevraagd worden de voorwaarden en condities uit te werken. 

Lees een overzicht van de belangrijkste punten op de EU-top

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier