DAVOS - Iran gaat 'ongeveer een tiental mensen' berechten die ervan worden verdacht banden te hebben met al-Qaeda, het terroristische netwerk van Osama bin Laden. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, heeft dat vrijdag in een rede voor het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos gezegd.

Iran heeft in juli bevestigd dat het tal van figuren heeft opgepakt die ervan worden verdacht lid te zijn van al-Qaeda. Een aantal arrestanten is naar hun land van oorsprong gestuurd. Kharrazi zei 'om veiligheidsredenen' niets over de identiteit van de personen die een proces moeten krijgen in de islamitische republiek.

De VS beschuldigen Teheran al lang van het herbergen van leden van al-Qaeda die Afghanistan ontvluchtten na de Amerikaanse inval eind 2001. Een woordvoerder van de Amerikaanse president Bush eiste in een eerste reactie de overdracht van de militanten aan hun land van herkomst. Volgens hem hebben verscheidene landen al om hun uitlevering gevraagd.

Het was de eerste keer dat Iran verklaarde leden van de beweging van Osama bin Laden gerechtelijk te zullen vervolgen. Volgens Westerse inlichtingendiensten houdt Iran de Egyptenaar Saif al-Adel vast, de veiligheidschef van al-Qaeda. De Iraniërs hebben eerder toegegeven kopstukken van de terreurgroep te hebben opgepakt, maar weigeren te zeggen wie.