ISTANBUL/ATHENE/CAIRO - Noodweer en koude teisteren vrijdag nog steeds het oostelijke Middellandse Zeegebied en het zuidoosten van Europa. Er zijn in verschillende landen en op zee waarschijnlijk meer dan dertig doden gevallen, onder wie veel Egyptenaren.

Ten westen van Kreta is een vrachtschip tijdens zware storm gezonken. De zeventien bemanningsleden waren op een Griek na allemaal Egyptenaren. Slechts twee zijn er vooralsnog gered. Ze werden door de bemanning van andere schepen opgepikt uit een reddingsbootje waarin de twee overlevenden zaten.

De Kephi was vertrokken uit Istanbul voor een reis naar Afrika en voer zo door een regio waar voor de tweede achtereenvolgende dag uiterst slecht weer heerste.

Verkeerschaos

In grote delen van Istanbul viel donderdag de stroom geruime tijd uit. Dat droeg bij aan de enorme verkeerchaos die sneeuwstormen veroorzaakten in West-Turkije. Reddingswerkers hadden vrijdag de handen vol aan de gevolgen van de zware sneeuwval. Duizenden automobilisten strandden in de sneeuw.

Zeker vijf mensen, onder wie een 13-jarige scholier in de provincie en een 8-jarige scholier aan de rand van Istanbul, zijn door de kou om het leven gekomen. Acht uit de sneeuw geredde schoolkinderen zijn met bevriezingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen. Elf mensen worden in Turkije nog vermist. Het scheepvaartverkeer door de Bosporus en de Dardanellen is wegens de harde wind stilgelegd.

Suezkanaal

Hetzelfde gebeurde vrijdag enige tijd in het Egyptische Suezkanaal. Het zicht was er door de uitzonderlijke storm slecht. De Egyptische hoofdstad lag door de stormen in een waas van zand en stof. Verkeersongelukken die in Egypte zijn toegeschreven aan het noodweer, kostten sinds donderdag aan dertien Egyptenaren het leven.

De zware stormen richtten ook schade aan op Griekse eilanden en langs de kust van Libanon. Metereologen verwachten dat de sneeuwval en de stormen in de regio ook in het weekeinde voortduren.