AMSTERDAM - Verslavingsdeskundige Keith Bakker moet langer in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten tijdens een zogeheten pro-formazitting.

Zijn advocaat Lucy Oldenburg pleitte ervoor dat haar cliënt het onderzoek in vrijheid mag afwachten.

Hij zei zelf aan het einde van de zitting dat hij dolgraag naar zijn twee kinderen wil, een tweeling van ongeveer 5 maanden oud. Van vluchten was volgens hen geen sprake.

Het Openbaar Ministerie (OM) was van mening dat, gelet op de ernst van de feiten en de hoeveelheid, er geen reden was Bakker's voorlopige hechtenis te schorsen of op te heffen. De rechtbank ging hierin mee. ''Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan uw belang'', aldus de voorzitter van de rechtbank.

Seksueel misbruik

De verslavingsdeskundige zit inmiddels 6 maanden vast op verdenking van seksueel misbruik van negen vrouwen en meisjes die hij behandelde in zijn afkickkliniek.

Twee van hen waren minderjarig. Bakker ontkent de aanklachten, maar gaf eerder wel aan dat hij in twee gevallen over de schreef is gegaan en dat het dom was patiënten bij hem thuis te laten slapen.

Betrouwbaarheid

Oldenburg vroeg de rechtbank verder een deskundige aan te stellen die de verklaringen en aangiften tegen Bakker onderzoekt op betrouwbaarheid. Alle aanklaagsters hebben volgens haar laten weten dat zij het gevoel hadden dat ze speciaal waren voor Bakker.

Bovendien zit er veel tijd tussen de aangiften en hebben mediaberichten die doorkruist, aldus de raadsvrouw.

Volgens de officier van justitie ontkent het OM niet dat veel meisjes baat hebben gehad bij de aanpak van de verslavingsgoeroe, maar zou wel degelijk uit de verklaringen blijken dat ze vinden dat hij een grens heeft overschreden.

De rechtbank wees het verzoek om een onderzoek eveneens af, maar gaf aan dat de advocaat vrij is zelf een deskundige in te schakelen. Aangezien het onderzoek nog voortduurt, inmiddels zijn 7 van de 25 getuigen gehoord, hield de rechter de zaak voor onbepaalde tijd aan.