LEEUWARDEN - Een uitvoerige tijdanalyse van de Puttense moordzaak door politieman P. Smit lijkt geen definitief licht te hebben geworpen op de mysterieuze zaak. Smit presenteerde zijn onderzoek maandag aan het gerechtshof in Leeuwarden, aan de hand van een zes meter lange tijdlijn.

De analist, die zijn onderzoek op verzoek van het Openbaar Ministerie heeft verricht, baseert zich op verklaringen van getuigen. Tijdens de bespreking van de uitvoerige analyse in de Leeuwarder rechtszaal bleek dat ook dit onderzoek een reeks details onzeker laat.

Het gros van de verklaringen is afkomstig van wandelaars en fietsers die op de dag van de moord in het bos waren. Zij zouden de Mercedes van ex-verdachte en getuige G. S. in het bos aan de rand van Putten hebben waargenomen.

Verkrachting en moord

S. zou met W. B., W. V. en H. D. B. die dag uit rijden zijn geweest om zijn honden uit te laten. V. en Du B. werden uiteindelijk veroordeeld voor de verkrachting van en moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. Zij werd in het huis van haar oma in het Puttense bos om het leven gebracht.

Het analyseren van het dossier is geen eenvoudige opgave geweest. Volgens het hof is er sprake van "ontelbare verschillen" in de getuigenverklaringen. Ambrosius moeten tussen vier en zes uur 's middags zijn gedood.

Geen getuige

S. kon niet aangeven wanneer V. en D. B. de woning zouden hebben betreden, noch wanneer de misdrijven zouden hebben plaatsgevonden. Opmerkelijk is ook dat er geen enkele getuige is geweest die hen in of bij de woning heeft gesignaleerd.

V. heeft onder meer de schijn tegen doordat hij wist over details in de woning waar het slachtoffer is omgebracht. Volgens hem heeft hij die, zij het indirect, van een oom van het slachtoffer die voor hetzelfde bedrijf werkte.

Zowel D. B. als V. werden door de rechtbank in Zutphen en in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem uiteindelijk veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De Hoge Raad gelastte vorig jaar zomer herziening van de zaak.

/NIEUWS Getuige Puttense moordzaak trekt zijn verklaring in