AMSTERDAM - De man die vrijdag op de Mgr. Hermusschool in Amsterdam werd neergestoken, is geopereerd maar zijn situatie blijft zorgwekkend. Het 59-jarige slachtoffer ligt op de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis. Hij is geen leraar op de school, maar begeleidt als leidinggevende andere docenten.

Dat heeft regiodirecteur Van der Bijl van de Stichting Guyot Onderwijs Noord-Holland, waar de Hermusschool onder valt, vrijdagavond meegedeeld.

Volgens de politie ontstond in de school buiten het zicht van leerlingen een twist tussen twee mannen, onder wie de leraar. Hij werd in een afgesloten ruimte neergestoken. De verdachte, een -jarige man, is in de school aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Hij is verhoord en heeft een bekentenis afgelegd. Het motief is niet duidelijk.

Volgens de voorzitter van de deelgemeente Slotervaart/Overtoomse Veld, drs. H.S. Goettsch, is de verdachte een oud-leerling van de school. De voorzitter heeft de burgemeester van Amsterdam, J. Cohen, over het incident ingelicht. Deze wilde echter nog geen reactie geven, aldus een woordvoerster. Minister Van der Hoeven van Onderwijs reageerde geschokt op de steekpartij. "Ik ben stomverbaasd."

De Hermusschool blijft maandag dicht, de leerlingen en hun ouders worden geïnformeerd. Over de relatie tussen de dader en het slachtoffer deed Van der Bijl geen mededelingen. De voorzitter van de deelgemeente Slotervaart/Overtoomse Veld, drs. H.S. Goettsch, zei eerder vrijdag dat de verdachte een oud-leerling van de school is.

De school staat aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West. Het is een school voor kinderen met hoor-, spraak- en taalmoeilijkheden. De Hermusschool heeft ongeveer 180 leerlingen in de leeftijd van 2,5 tot 13 jaar. Verder maken ruim 90 leerlingen gebruik van ambulante begeleiding. Bij de instelling werken 65 medewerkers.

De Hermusschool maakt deel uit van de Stichting Guyot Onderwijs Noord-Holland. Deze is weer onderdeel van de Effatha Guyot Groep.