SCHIPHOL - Pedro Ruyzing, een van de twee Nederlanders die donderdag gratie kreeg van de Thaise regering, komt zaterdagochtend op Schiphol aan. Dat heeft een vriendin van hem, Brigitte Laan, vrijdag gezegd. Ruyzing zat wegens drugssmokkel jarenlang in de gevangenis in Bangkok.

Laan heeft in haar vreugde over de op handen zijnde komst van Ruyzing vergeten te vragen of ook George Ofosuhene met de vlucht van China Airlines naar Nederland komt. "Maar ik verwacht van wel." Het toestel wordt om 09.10 uur op Schiphol verwacht.

De 45-jarige Pedro Ruyzing uit Heerhugowaard en George Ofosuhene, van wie alleen bekend is dat hij in Nigeria of Ghana geboren is en de Nederlandse nationaliteit heeft, werden donderdag direct uit de gevangenis vrijgelaten en overgebracht naar een politiebureau in de Thaise hoofdstad. Koning Bhumibol maakte het nieuws bekend aan het einde van het staatsbezoek van koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander aan zijn land.

Ruyzing zat samen met Machiel Kuijt in een cel in de Bangkwang Prison (het Bangkok Hilton). Hij was aanvankelijk in 1995 veroordeeld tot de doodstraf voor het smokkelen van heroïne, maar die is later omgezet in een langdurige detentie. Ofusuhene werd in veroordeeld tot 53 jaar voor het smokkelen van harddrugs. Beide gedetineerden hadden een gratieverzoek ingediend bij de Thaise koning.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken, die de koningin en haar zoon begeleidde, zei donderdag dat de doodstraf van twee Nederlanders van Chinese afkomst waarschijnlijk wordt omgezet in een celstraf. Bovendien verwacht hij binnen een aantal weken een overbrengingsverdrag met Thailand te ondertekenen. Dat maakt het mogelijk dat in Thailand veroordeelde Nederlanders een deel van hun straf in Nederland uitzitten.

Bot sprak met de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie, de premier en de hoogste juridische adviseur van de koning. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Van den Broek verrichtte in december in Thailand voorwerk. Als het zogenoemde WOTS-verdrag er komt, kan bijvoorbeeld Machiel Kuijt als hij na zijn cassatieberoep levenslang houdt, daar een beroep op doen. Ook de twee Chinese Nederlanders Edy Tang en Li Yang komen daarvoor in aanmerking als hun straf wordt omgezet in levenslang.