DEN HAAG - Nederland en Marokko hebben nog steeds geen afspraken zwart op wit gezet die een eind moeten maken aan de problemen bij de controles op de bijstandsuitkeringen in Marokko.

Een gesprek tussen minister Vermeend (Sociale Zaken) met een Marokkaanse delegatie heeft maandag niets opgeleverd omdat de delegatie geen bevoegdheid bleek te hebben om nieuwe afspraken, die Vermeend hen heeft voorgelegd, te ondertekenen.

Nederland en Marokko liggen al maanden in de clinch over de controles op bijstandsuitkeringen. Nederlandse ambtenaren mogen niet in de Marokkaanse kadasters kijken. Zij kunnen daardoor niet controleren of Marokkanen die een bijstandsuitkering ontvangen, daar wel recht op hebben.

Uit onvrede hierover heeft het kabinet onlangs besloten de kinderbijslag stop te zetten voor alle Marokkaanse kinderen in Marokko die na juli worden geboren.

Vermeend blijft bij deze maatregelen, zo zei hij maandag na afloop van het gesprek. Hij wil er alleen op terugkomen als de Marokkaanse regering een verdrag ondertekent waarin duidelijk staat dat de Nederlandse autoriteiten in Marokko mogen controleren of er gefraudeerd wordt met bijstandsuitkeringen.

De Marokkaanse delegatie die maandag in Den Haag was om met Vermeend over de kwestie te praten, zal met de tekst van dat verdrag terugkeren naar Marokko. De Marokkaanse regering zal zich vervolgens buigen over het nieuwe verdrag.

/NIEUWS'Diplomatie moet bijstandsconflict met Marokko oplossen'