BRUSSEL - Onder grote mediabelangstelling is maandagmorgen de juryrechtszaak tegen de Hongaarse dominee Andras Pandy (74) en zijn dochter Agnes (44) begonnen. De man wordt beschuldigd van de moord op zes familieleden, de vrouw van medeplichtigheid bij vijf van die zaken. De verdachte klaagt dat een eerlijk proces niet meer mogelijk is door alle verhalen in de media.

Niet alleen de zwaarte van de zaak, maar ook de macabere details verklaren de ophef rond het proces. Zo zou Andras Pandy

Het moorden zou zijn begonnen met een poging tot moord in 1985 op zijn geadopteerde dochter Timea. De dominee had bij haar een kind verwekt en was bang dat de incest zou uitlekken. Timea ontsnapte, maar de spanningen in het gezin, waar Andras als een tiran heerste, liepen op.

De een na de ander werd het slachtoffer. Andras zou ook zijn drie dochters verkracht hebben, onder wie de nu beschuldige Agnes. Het was Agnes die de zaak met bekentenissen aan het rollen heeft gebracht; lijken zijn nooit gevonden en Andras, die in 1997 is gearresteerd

Maandag, bij aanvang van het proces, klaagden advocaten Diependaele en Degryse van Andras Pandy dat de zaak 'overgemediatiseerd' was. Elementen van het onderzoek zouden naar de pers zijn gelekt. "Je wordt al veroordeeld nog voor er een proces is geweest", aldus Diependaele.