SIRTE - De precieze omstandigheden waaronder Muammar Kaddafi donderdag bij zijn thuisplaats Sirte om het leven kwam, zijn onduidelijk.

Wel is op basis van de laatste berichten van de persbureaus Reuters en AFP en de Britse omroep BBC een reconstructie mogelijk van de laatste uren van de bedoeïenenzoon die Libië meer dan 40 jaar in zijn greep hield.

- In de vroege uren van donderdag besluiten Kaddafi en belangrijke loyalisten een uitbraakpoging te wagen uit het bijna geheel door de Nationale Overgangsraad (NTC) veroverde Sirte.

- Een konvooi voertuigen met onder anderen Kaddafi, zijn zoon Mutassim en een legerleider probeert zich door de linies van de NTC te vechten.

- Franse en mogelijk Amerikaanse vliegtuigen van de NAVO-missie vallen het konvooi iets voor 08.30 uur Nederlandse tijd aan. De voertuigen bevinden zich dan 3 tot 4 kilometer ten westen van Sirte. Volgens Reuters vernietigden de vliegtuigen zeker 15 wagens.

- Kaddafi en een handvol anderen ontsnappen en zoeken hun toevlucht in twee grote nabijgelegen drainage- of rioolpijpen.

- Strijders van de NTC sluiten de groep daarna in. Volgens Reuters schieten de strijders eerste met luchtdoelgeschut, maar heeft dat geen uitwerking. Als de strijders te voet naderbij komen opent een van de Kaddafistrijders het vuur, maar hij houdt daar ogenblikkelijk ook weer mee op. Volgens een NTC-strijder schreeuwt de man: ''Mijn meester is hier! Muammar Kaddafi is hier en hij is gewond!"

- Kaddafi wordt gearresteerd. Hij heeft ernstige verwondingen. Het is dan rond het middaguur lokale tijd.

- De Arabische nieuwszender al-Jazeera zendt beelden uit van een versufte, gewonde en gebarende Kaddafi die wordt mishandeld door de mannen die hem omringen.

- Onder welke omstandigheden Kaddafi uiteindelijk sterft, is onduidelijk. Er zijn verschillende lezingen. De premier van de NTC, Mahmoud Jibril, citeerde een rapport waarin staat dat een lichtgewonde Kaddafi na zijn arrestatie verzeild raakt in een kruisvuur tussen zijn getrouwen en NTC-strijders. Hij zou daarbij in zijn hoofd zijn getroffen door een kogel. Het is niet bekend welke partij de kogel afvuurde.

De lezing van een legercommandant van de NTC is dat Kaddafi tijdens het vuurgevecht voor zijn arrestatie gewond raakte aan onder meer zijn benen en schouder en daarna overleed.

Een getuige heeft tegen de BBC gezegd dat hij zag hoe Kaddafi om ongeveer half een 's middags lokale tijd in zijn buik werd geschoten met een pistool.

- Al-Jazeera zond naderhand beelden uit van de dode Kaddafi die over de grond wordt gesleept. De NTC meldde dat het lijk van Kaddafi naar de stad Misurata is gebracht.

Kaddafi gedood (Let op: schokkende beelden)