ISTANBUL/ATHENE/BELGRADO - Reddingswerkers hebben vrijdag de handen vol aan de gevolgen van de zware sneeuwval en stormen donderdag in het westen van Turkije. Duizenden automobilisten zijn gestrand in de sneeuw. Zeker één scholier is onderweg van school naar huis doodgevroren.

Vooral Istanbul kreeg het zwaar te verduren. De sneeuw leidde ertoe dat 80 procent van de inwoners van de miljoenenstad donderdag enkele uren zonder stroom kwam te zitten.

Istanbul

Vrijdagochtend zaten alleen al op één weg in de buurt van Istanbul bijna 3000 automobilisten vast. Velen van hen hadden geen brandstof meer, omdat ze om de kou te verdrijven hun motor hadden laten draaien. Op de snelwegen staan tientallen achtergelaten auto's. Vele bestuurders zijn te voet naar hun werk gegaan. De politie heeft automobilisten verboden zonder sneeuwkettingen te rijden.

Uitzonderlijk

Gouverneur Guler sprak voor de Turkse zender NTV van een historische verkeersopstopping. "Het is een zeer uitzonderlijke situatie", aldus de bestuurder die inwoners van de metropool opriep de auto te laten staan.

Het scheepvaartverkeer door de Bosporus en de Dardanellen is wegens de harde wind stilgelegd. Lagere scholen houden vrijdag op last van het stadsbestuur hun deuren gesloten. Ook de aandelenbeurs van Istanbul blijft dicht. De internationale luchthaven van Istanbul is vrijdag wel weer geopend. Metereologen verwachten dat de sneeuwval ook het weekeinde nog aanhoudt.

Buurland Griekenland heeft eveneens te kampen met zware sneeuwval en hevige storm. In het hele land zorgde dat donderdag en vrijdag voor aanzienlijke verkeersproblemen. Talrijke havens zijn gesloten en van een aantal eilanden in het noorden van de Egeïsche Zee komen meldingen over stroomstoringen.

Griekenland

Net als in Turkije ondervond ook in Griekenland het luchtverkeer hinder van het winterweer. Donderdag werden vanaf de luchthaven van Thessaloniki tientallen vluchten geannuleerd. Talrijke wegen in het noorden van het land waren alleen maar met sneeuwkettingen te berijden, aldus de televisie. In sommige plaatsen bleven de scholen donderdag dicht.

In de Servische hoofdstad Belgrado ontstond eveneens een verkeerschaos. Die was niet alleen te wijten aan sneeuwval en ijs op de straten, maar ook aan de Roemeense president Illiescu. Veiligheidsmaatregelen van de politie in verband met het bezoek zorgden ervoor dat er geen sneeuwruimers de straat op konden.