ALMERE - De eerste politieke markt in Almere, die de plaats van de raadsvergaderingen heeft ingenomen, is donderdagavond goed verlopen. Hoewel de nieuwe manier van werken soms wat onwennig ging, noemde zo'n beetje iedereen in het stadhuis de politieke primeur 'geweldig'.

De politieke markt begon met een carrousel van activiteiten, die tegelijkertijd plaatsvonden. Er werd gesproken over politieke vraagstukken, waarbij ieder geïnteresseerd raadslid aanschoof en heen en weer liep van kamer naar kamer.

Veel publiek

Ook het publiek kwam in groten getale opdagen. In de wandelgangen was het een drukte van jewelste. Daar ontmoetten politici en publiek elkaar, wat ook de bedoeling was.

Burgemeester Jorritsma vond de avond "top". "Wat is het druk hè? Dat moet ook. Dat is zoals we het wilden", zei ze in de wandelgangen. "Ik zou willen dat een mevrouw met een boodschappentas zo van de straat naar binnen kwam lopen", zei R. van Gelleken (Leefbaar Almere).

Maar hij denkt dat het stadhuis toch een te hoge drempel blijft voor het grote publiek. Verder vindt hij de politieke markt "lekker werken voor de raadsleden". "Je kunt iedereen aanspreken en overal naar binnen lopen. Dit is uniek in Nederland."

Kanttekeningen

Toch zet hij ook nog wat kanttekeningen. Zo ergerde hij zich aan het lawaai dat de mensen maakten als zij bij de activiteiten in en uit liepen. Voorzitter van een van de vergaderingen en VVD-raadslid D. Halbesma vond het debat veel politieker. "Als er publiek zit, houdt men daar toch meer rekening mee. Bijvoorbeeld door duidelijker stelling te nemen. Ik word nu uitgedaagd om een spannende wedstrijd te voeren."

Partijgenoot H. Smeeman was een stuk minder enthousiast. "Waar ik een hekel aan heb is dat iedereen meteen begint te juichen bij iets nieuws. Na anderhalf jaar aanmodderen met het dualisme in de vergaderingen, is alles beter dan dat. Maar ik gun de politieke markt het voordeel van de twijfel. Het was wel hier en daar flink heibel. Een aantal wethouders was nog nooit met zulke directe raadsleden geconfronteerd. Er werd er een boos, nog een boos en er liep er een boos weg."

De duidelijke rolverdeling tussen raad en college, bevalt wethouder A. Bijl (PvdA) goed. "Het politieke debat is weer in de raadszaal terug en het college mag weer besturen. Ik vind het hartstikke leuk. Er is goede informatie-uitwisseling en snelle besluitvorming." De kinderziektes neemt hij daarbij voor lief.