AMSTERDAM - In de hele wereld worden, geïnspireerd op acties bij Wall Street in New York, momenteel demonstraties gehouden onder de naam Occupy. NU.nl legt u deze beweging in vijf vragen uit.

Wie zijn de Occupy-beweging?

Sinds 17 september wordt in het New Yorkse Manhattan betoogd door demonstranten onder de naam Occupy Wall Street. De betogers zijn geïnspireerd door het protest op het Tahrirplein in Caïro.

De veelal goed opgeleide, werkloze demonstranten hebben het Zuccotti Park, even ten noorden van de door de beurs bekende Wall Street, als uitvalsbasis gekozen. Ze keren zich tegen de macht van banken en bedrijven en de in hun ogen falende volksvertegenwoordiging.
De betogers houden met enige regelmaat marsen naar andere delen van New York. Daarbij kwam het al meerdere keren tot een confrontatie met de politie.

Zo viel er bij een mars in New York afgelopen weekeinde één gewonde. De politie hield in de gehele stad zeker 74 actievoerders aan.

Wat willen ze?

De deelnemers van de protestbeweging betogen tegen sociale en economische ongelijkheid, de hebzucht van bedrijven en de invloed van bedrijven en lobbyisten op de overheid. De betogers stellen 99 procent van de Amerikanen te vertegenwoordigen, tegenover ‘de kwalijke macht van 1 procent van de schatrijken’. Volgens de betogers moet iedereen een eerlijke toegang krijgen tot de rijkdommen van de wereld.

De betogers hebben een lijst opgesteld van de doelen die ze willen halen.  Zo eisen ze het einde van de doodstraf, intimidatie door de politie, welvaartsverschillen, censuur door bedrijven, politieke corruptie, werkloosheid, winsten in de gezondheidssector, het Amerikaans imperialisme, en de oorlog.

Het doel van de protesten lijkt dan ook voornamelijk een bewustzijn binnen de samenleving van deze doelen te zijn.

Hoe organiseren ze zichzelf?

De beweging combineert protesten op straat met online acties. Veel van de communicatie van de groep gaat via websites en sociale media als Facebook en Twitter.

Er is geen leidende groep binnen de Occupy beweging. Beslissingen in de groep worden veelal genomen door de 'General Assembly',  een horizontaal en autonoom georganiseerde beweging zonder leider, met zijn wortels in het anarchisme. Zij hebben bij de demonstraties in New York het meeste werk verricht.

Er zijn drie bewegingen die zich met de Occupy-beweging affiliëren: Adbusters, US Day of Rage en Anonymous. Adbusters deden half juli de eerste oproep tegen de economische ongelijkheid, Us Day of Rage zorgden voor veel aandacht op internet en Twitter. 

De hackersgroep Anonymous hebben in augustus openlijk hun steun betuigd aan de beweging.  De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een groot aantal recente aanvallen op websites van bedrijven en overheidsinstellingen in de hele wereld, zoals MasterCard en Scientology.

Tijdens de Occupy-acties zorgden Anonymous activisten bijvoorbeeld voor dat de identiteit van een politieman bekend werd gemaakt die pepperspray inzette tegen de demonstranten.

Ook hebben Anonymous-leden via een Twitter-actie opgeroepen om de protesten vredig te houden, toen een aantal mensen dreigden geweld te gebruiken tijdens de acties.

Waar heeft de beweging aanhang?

Betogingen van de Occupy-beweging brachten wereldwijd in ruim 950 steden al honderdduizenden mensen op de been.

Vooral in het door economische crises zwaar getroffen Zuid-Europa gaven veel mensen gehoor aan de oproep de straat op te gaan om te protesteren tegen uitwassen van het kapitalisme. In het Griekse Athene ging het om duizenden en in het Spaanse Madrid en Portugese Lissabon om enkele tienduizenden betogers. In de Italiaanse hoofdstad Rome betoogden vele tienduizenden mensen tegen de macht van banken, de inhaligheid van bedrijven en de in hun ogen falende politieke elite.

In Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen varieerden de aantallen betogers van honderden tot hooguit enkele duizenden.Honderden actievoerders kamperen in de centra van de steden Londen, Frankfurt, Brussel en Amsterdam.

Hoe nu verder?

De groep heeft een aantal eisen gepubliceerd, maar deze doelstellingen zijn zo groots, dat het lastig lijkt ze daadwerkelijk te realiseren. De beweging lijkt dan ook voornamelijk een bewustzijn te creëren.  Het is een beweging waarin mensen zich verenigen die het gevoel hebben binnen de huidige politiek- en machtsverhoudingen geen stem te hebben.

Door de wereldwijde aanhang wordt er overal in de wereld al gediscussieerd over de onderwerpen die de beweging ter discussie stelt.

Hoe lang de protesten zullen voortduren en gedoogd worden is onduidelijk. Een aantal van de betogers in New York hebben aangegeven de hele winter in het park te willen bivakkeren. Ook elders in de wereld zijn tentenkampen opgeslagen. Zij willen pas weg als hun actie zin heeft.