CHANG RAI - Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander sluiten hun vijfdaagse staatsbezoek aan Thailand vrijdag af in de roemruchte Gouden Driehoek in het noorden van het land, op de grens met Birma en Laos.

De Driehoek is wijd en zijd bekend van de opiumteelt (heroïne). In het Thaise deel is die met veel succes bestreden, onder meer door opiumboeren aan andere vormen van landbouw te helpen. In Birma en Laos is er echter nog een wereld te winnen.

'Opium Museum'

Koningin en prins bezoeken een nog niet officieel geopend 'Opium Museum' over de geschiedenis en gevaren van drugs. Het is al wel voor publiek toegankelijk, maar de officiele ingebruikneming volgt dit voorjaar.

Beatrix en haar zoon doen ook het zogenoemde Doi Tung Project aan, een initiatief van de in 1995 overleden moeder van de Thaise koning. Dit project streeft herbebossing, ontwikkeling van infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg, gezinsbeperking, cultuurbehoud en uitbanning van de afhankelijkheid van drugs na.

De bewoners in het noorden zijn door armoede en onwetendheid nogal eens ten prooi gevallen aan opium, prostitutie en aids. De opiumteelt en de bevolkingstoename veroorzaakten verwoesting van de berghellingen.

Lijntoestel

Na nog een culturele avond vliegen Beatrix en Alexander met het regeringstoestel KBX naar Bangkok, waar ze overstappen op een lijnvlucht naar Amsterdam. De KBX komt met een deel van de hofhouding op zijn gemak naar Nederland, want het toestel kan geen langere afstanden in een keer vliegen.

Als de koningin en de Prins van Oranje zaterdagmorgen in alle vroegte op Schiphol landen, kunnen ze terugzien op een in alle opzichten geslaagd staatsbezoek, met als hoogtepunt het succes van met name minister Bot van Buitenlandse Zaken.

Die kon donderdag de gratie van twee Nederlandse gevangenen aankondigen en het verdrag tussen Thailand en Nederland dat het andere gedetineerden mogelijk maakt een deel van hun in Thailand opgelegde straf in Nederland uit te zitten.

Pracht en praal

Het bezoek aan Thailand werd verder gekenmerkt door veel typisch Aziatische pracht en praal. Hoewel de Oranjes wel het een en ander gewend zijn aan egards, waren de koningin en de prins flink onder de indruk.

Naar verluidt had de koningin zelfs een beetje tegen alle glorie opgezien, want al mag ze van allure houden, ze blijft een Hollandse voor wie het allemaal ook weer niet te gek moet worden.

Ze heeft echter volop genoten van het totale reisprogramma de enorme gastvrijheid van de Thai, die het hele gezelschap enorm naar de zin wisten te maken en zelfs de meegereisde journalisten het gevoel gaven dat ze meer dan welkom waren.