ROSWELL - De Amerikaanse president Bush heeft donderdag voorgesteld het budget voor bewaking van de binnenlandse veiligheid op te schroeven met bijna 10 procent. Het totaalbedrag dat Washington vrij zou moeten maken voor de binnenlandse strijd tegen het terrorisme komt daarmee op ruim 30 miljard.

Het ministerie van Justitie zou het meest profiteren van de verhoging die Bush voorstelt. Het departement zou in totaal 2,6 miljard dollar krijgen voor terreurbestrijding, een verhoging van procent ten opzichte van 2004.

Offensief

De aankondiging van Bush moet volgens analisten worden gezien als zuivere verkiezingsrethoriek. Hij nam uitgebreid de tijd om de oorlog tegen Irak te verdedigen. "We zullen ons thuisland beschermen. De beste manier om Amerika te beschermen is echter in het offensief te gaan, in het offensief te blijven en de terroristen ter verantwoording te roepen."

De roep van Bush om een verhoging van het binnenlandse budget komt na kritiek uit Democratische hoek dat de huidige regering te weinig geld uittrekt voor rampenbestrijders, waaronder politie, brandweer en medisch personeel.