HILVERSUM - De Haagse scholier Murat D., die vorige week conrector Van Wieren van het Terra Collega doodschoot, heeft volgens zijn vertrouwensman 'heel erg spijt'. R. Kaya zei dat donderdag in Netwerk.

Murat had eerst niet door dat het zo ernstig was. Toen Kaya hem dat vertelde, was hij heel erg geschrokken. "Hij weet het niet meer. Hij heeft het gevoel dat hij zijn eigen leven en dat van Van Wieren heeft verpest, heeft doodgemaakt", aldus Kaya in Netwerk.

Murat wilde tegen Kaya en zijn grootvader, die hem naar de politie hebben gebracht, niet zeggen van wie hij het wapen had gekocht. Eerst zei hij tot tweemaal toe van een junk, daarna dat hij het van een 'gewone' man had gekocht, wat Kaya en de grootvader ook niet geloofden. "Hij moet diegene goed hebben gekend", aldus Kaya.

De vertrouwensman erkende dat hij zelf tweemaal met justitie in aanraking is geweest wegens wapenbezit en dat de vader van Murat in de gevangenis zit, 'maar gelukkig niet voor moord'. Op de vraag of het wapen uit die kringen kwam, zei Kaya: "Dat denk ik totaal niet". De man die een wapen aan een kind van zestien jaar verkoopt, moet volgens Kaya 'goed gek in zijn hoofd zijn'.

Murat had aan Kaya verteld dat hij het wapen 'al lang' had, maar wilde niet zeggen sinds wanneer. Zijn ouders waren volgens de vertrouwensman niet op de hoogte van het wapenbezit. Zijn moeder maakte Murats kamer elke week schoon.

Kaya vermoedt dat het wapenbezit van Murat samenhangt met het feit dat Murats vader gevangen zit. Het wegvallen van de vader heeft volgens Kaya een grote rol gespeeld in het gedrag van Murat en in de psychische toestand waarin hij terecht was gekomen. Kaya bevestigde dat Murats moeder nog geen contact met de nabestaanden van Van Wieren had gezocht. "Met behulp van professionals proberen wij een geschikte mogelijkheid te vinden", aldus Kaya.