PANAMA-STAD - De Nederlandse honkballers hebben zaterdagavond (plaatselijke tijd) in Panama voor een sensationele prestatie gezorgd door de wereldtitel te veroveren.

De equipe van bondscoach Brian Farley versloeg grootmacht Cuba, 25-voudig wereldkampioen, in een zenuwslopende finale met 2-1.

Voor Oranje was het bereiken van de eindstrijd al een primeur en zaterdag schreef Nederland historie door als eerste Europese land de officiële wereldtitel op te eisen.

Het geduld van de honkballers werd danig op de proef gesteld. Het regende urenlang in Panama-Stad, waardoor het aanvangstijdstip tot drie keer toe veranderde.

Uiteindelijk klonk het welbekende 'let's play ball' pas vier uur later dan de bedoeling was. Bij Oranje stond Rob Cordemans op de heuvel. De bijna 37-jarige Schiedammer maakt al vanaf 1995 deel uit van het Nederlands team, maar beleefde zaterdag het hoogtepunt van zijn lange en rijke carrière.

Vlekkeloze innings

Zowel Cordemans als de Cubaanse pitcher Yulieski Gonzalez begon geconcentreerd en scherp aan het titanengevecht. De Nederlandse routinier stuurde de ene na de andere Cubaan met drie slag terug naar de kant.

Na drie vlekkeloze innings kwam Cordemans in de vierde voor het eerst in de problemen. Frederich Cepeda belandde door een tweehonkslag en een missertje van catcher Sidney de Jong op het derde honk. Vervolgens werd Alfredo Despaigne weliswaar uit gevangen, maar kon Cepeda wel de thuisplaat bereiken: 0-1.

Het antwoord van Nederland volgde in de gelijkmakende beurt. Dankzij een ferme tik van Bryan Engelhardt kon De Jong de gelijkmaker aantekenen. Even later kwam Oranje zelfs op voorsprong door Smith, die profiteerde van een klap van Jonathan Schoop.

De nieuwe Cubaanse pitcher Freddy Asiel Alvarez zag vervolgens alle honken vollopen, maar Nederland liet deze uitgelezen mogelijkheid liggen om de score op te voeren.

Spanning

In de daaropvolgende innings nam de spanning zienderogen toe bij zowel de Nederlanders als de Cubanen. Oranje bleef echter geconcentreerd spelen en Cordemans gaf de Cubaanse krachtpatsers nauwelijks kansen. In de zevende inning dreigde gevaar na een gemiste vangbal van Kemp, maar opnieuw hield Cordemans de situatie onder controle.

De Schiedammer werd in de achtste inning van de heuvel gehaald en vervangen door Juan Carlos Sulbaran. Die bleef koel, waarna David Bergman in de negende inning het karwei afmaakte.

Huldiging

De honkballers worden dinsdag gehuldigd voor hun historische prestaties.De Nederlandse honk- en softbalbond is bezig een huldiging te organiseren. De details daarvan worden maandag bekend gemaakt.

Lees de Twitter-reacties op dit nieuws op NUlive

Lees alles over de titel van Nederland op NUsport

Nederland wereldkampioen honkbal