WASHINGTON/PASADENA - De Amerikaanse robot Spirit op Mars heeft pech gekregen. De robot stuurt als gevolg van het euvel geen bruikbare signalen meer naar de aarde, zo heeft het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartagentschap NASA donderdag in Washington laten weten.

Wat er precies kapot ging, is mede door het uitvallen van het contact nog niet duidelijk. Het euvel is mogelijk ernstig, volgens de NASA. De Spirit arriveerde zondag 4 januari op de planeet.

De robot heeft al 24 uur niets meer van zich laten horen behalve 'lege signalen', volgens projectleider Peter Theisinger. Hij vreest dat het defect 'zeer ernstig' is. De lege signalen zijn waardeloos, maar geven wel aan dat Spirit niet geheel buiten werking is. Daarom is er nog wel hoop op herstel.

Theisinger vreest een mechanisch of computerdefect. Het is ook mogelijk dat de batterijen zich te snel hebben ontladen en dan is herstel waarschijnlijk. De NASA is volgens de projectleider op tal van problemen met de Spirit voorbereid.

Een sonde, de Mars Global Surveyor, is inmiddels over de landingsplaats van de Spirit gevlogen, maar die heeft geen sigalen van de Spirit opgevangen.

Een andere, op de Spirit gelijkende, robot, de Opportunity, is onderweg naar Mars en ligt volgens Theisinger precies op koers. De Opportunity moet zondag landen op Mars.