DEN HAAG - De Tweede Kamer zal waarschijnlijk in februari een hoorzitting houden over geweld op school. Leerlingen, leraren en bestuurders moeten dan hun verhaal doen in de Kamer.

De Kamer besloot donderdag tot de hoorzitting. De politiek zou op die een beter beeld moeten krijgen van de maatschappelijke problemen waarmee scholen worden geconfronteerd. De zitting is een initiatief van D66.

Van Wieren

"Directe aanleiding voor de hoorzitting is natuurlijk de moord op Hans van Wieren in Den Haag", aldus het D66-Kamerlid Lambrechts. "De problemen die zich op de scholen manifesteren zijn ondanks de enorme inzet van de leraren en begeleiders, soms te groot voor scholen. Daar ligt dus een taak voor de politiek."De Kamer reageert daarmee op de oproep van directeur G. van Miltenburg van het Terra Collega, waar Van Wieren leraar was. Van Miltenburg wil dat de politiek luistert naar de noodkreten van de scholen.

Hij vroeg zich deze week af hoe het kan dat het veld al jaren roept dat de capaciteit van het onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen verdubbeld dient te worden, maar dat in plaats daarvan het voortgezet LOM-onderwijs is wegbezuinigd.

'Gewone leraren en leerlingen'

De Kamer wil tijdens de hoorzitting nu eens niet de vertrouwde organisaties aan het woord laten. Lambrechts: "We willen praten met gewone leraren en schoolleiders en ook met leerlingen. We hebben goed geluisterd naar de boodschap van Van Miltenburg goed en de zaak is urgent."