AMSTERDAM - Volgens een vertrouwelijk rapport van Nedtrain Consulting, de onderzoeksafdeling van het onderhoudsbedrijf van de NS, is het onderhoud aan treinen bij de Nederlandse Spoorwegen zo slecht dat een groot deel van de vertragingen daardoor wordt veroorzaakt. Het Algemeen Dagblad wist de hand te leggen op dit onderzoek.

Jaarlijks ontstaat zo'n twaalfduizend keer vertraging door tekort aan deugdelijk materiaal of omdat er onderweg onderdelen kapot gaan. Dat is twintig procent van alle vertragingen. Het onderzoek constateert dat technici niet voldoende zijn opgeleid door bezuinigingen van het bedrijf, en dat reserve-onderdelen vaak niet op voorraad zijn.

Het rapport maakt melding van soms ernstige misstanden door gebrek aan onderhoud. Onderdelen gaan stuk doordat ze niet op tijd worden nagekeken en treinen met gebreken blijven rijden omdat er anders in de dienstregeling moet worden geschrapt.

Sommige kapotte treinstellen worden niet gemaakt om er reserve-onderdelen uit te halen. Ook werkt het computersysteem dat onderdelen moet registeren niet naar behoren. Volgens het rapport zou de veiligheid van de reizigers niet in het geding zijn.

Inmiddels zijn er al extra treinstellen uit Duitsland op het Nederlandse spoor ingezet.

/DOSSIERNS