AMSTERDAM - Er zijn momenteel bij het Openbaar Ministerie bijna duizend gedupeerden bekend van de internationale beleggingsfraude in levensverzekeringen via het bedrijf Quality Investments. Dat heeft een zegsvrouw van het functioneel parket van het OM vrijdag gemeld.

Quality Investments zou de afgelopen jaren met valse informatie grote geldbedragen hebben losgepeuterd bij vermogende beleggers. Onder de gedupeerden bevinden zich ongeveer 200 Nederlanders en 600 Belgen. De rest van de beleggers komt uit andere Europese landen.

Het OM hield donderdagavond een informatiebijeenkomst in een hotel in Eindhoven waarbij ongeveer 600 gedupeerden aanwezig waren. Daar werd hen onder meer verteld dat ze er niet op moeten rekenen hun geld snel terug te zien, stelt advocaat Robert van Herwaarden. De advocaat vertegenwoordigt inmiddels bijna 100 gedupeerden.

Miljoenen

Alle beleggers samen investeerden vermoedelijk voor meer dan 200 miljoen dollar. Justitie hield eind september vier mannen aan die betrokken zouden zijn bij de fraude.

Het OM, de FIOD en buitenlandse autoriteiten hebben voor miljoenen euro’s aan gebouwen, auto’s, boten en een vliegtuig in beslag genomen. Het bedrijf verkocht sinds juli 2007 producten, vooral in Nederland en België.

Langdurig onderzoek

Volgens persofficier van justitie Ronald Bliek zal het strafrechtelijke onderzoek ''langdurig’’ zijn. ''Het is een internationaal onderzoek, waarin onder anderen de VS partij zijn’’, aldus Bliek. Hij wijst erop dat beleggers zich kunnen verenigen in een stichting om zo langs civielrechtelijke weg hun schade te verhalen.

Een eerste, niet-inhoudelijke zitting in de zaak is niet voor januari te verwachten. Het voorarrest van drie verdachten is eerder deze week verlengd door de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam.

Verdachten

Oprichter Frank L. (49) die in Zwitserland woonde en directeur Dennis M. (46), die zijn basis in Turkije had, blijven nog 3 maanden in de cel. Een andere verdachte, een 48-jarige advocaat uit Bussum, blijft nog 30 dagen vast. Een vierde verdachte uit Hoorn kwam op vrije voeten.