BANGKOK - De twee Nederlanders die donderdag gratie kregen van de Thaise koning Bhumibol zijn direct vrijgelaten uit de Bangkwang-gevangenis in Bangkok. Na het afhandelen van wat formaliteiten zullen ze een van de komende dagen terugkomen naar Nederland. Dat heeft de woordvoerder van minister Bot van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.

De voor drugssmokkel veroordeelde Pedro Ruyzing en George Ofosuhene kregen donderdag onverwacht gratie. Pedro Ruyzing was verbaasd. Hij zat al negen jaar in de gevangenis. "Ik ben Beatrix gigantisch dankbaar", zei hij. De plotselinge vrijlating wordt toegeschreven aan het bezoek dat de koningin momenteel aan Thailand brengt.

Onmiddellijk na zijn vrijlating belde Ruyzing een minuut of vijf met zijn vriendin Brigitte Laan in Nederland. "Hij was door het dolle heen. Hij riep: 'Ik ben vrij. Ik ben vrij', en 'zorg dat het biertje koud staat'."

Gekkenhuis

Brigitte Laan heeft Pedro Ruyzing de afgelopen jaren bijgestaan en gesteund door brieven en voedselpakketten te sturen met daarin onder andere cornflakes, brinta en toiletreiniger. De vrijlating van haar jeugdvriend noemt ze "heel onwerkelijk". "Ik ben heel emotioneel. Het is een gekkenhuis."

Volgens Laan moest Pedro donderdag van "het ene op het andere moment zijn spullen pakken" en is hij overgebracht naar een politiebureau in Bangkok. Daar verblijft hij onder begeleiding van medewerkers van de Nederlandse ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat de twee binnen enkele dagen naar Nederland kunnen terugkeren.