DUBLIN - Nederland gaat de terugkeervluchten voor uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegalen voortaan samen met België en Luxemburg organiseren. Dat hebben de betrokken ministers van de drie landen donderdag afgesproken, voorafgaand aan een EU-bijeenkomst in de Ierse hoofdstad Dublin. De gezamenlijke vluchten zijn goedkoper, motiveerde minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) de afspraak.

De overheid moet voor de vluchten meestal een apart toestel huren. "Een vol vliegtuig is uiteraard goedkoper dan een halfvol toestel", aldus Verdonk. Een extra kostenmeevaller is dat de Europese Commissie in 2005 en 2006 gaat meebetalen aan terugkeervluchten. Voor de 25 EU-lidstaten is in die twee jaar totaal 30 miljoen euro beschikbaar.

Meer vluchten

Verdonk verwacht dat er door deze ontwikkelingen meer terugkeervluchten kunnen plaatsvinden. De VVD-politica kon donderdag nog geen schatting maken van de stijging.

Nederland regelt nu soms al gezamenlijke vluchten met andere landen, zoals met Ierland, maar dat is op incidentele basis. Over de vaste samenwerking moeten de betrokken diensten nog enkele praktische afspraken maken. Naar verwachting beginnen de Benelux-terugkeervluchten naar landen die hun onderdanen eenvoudig terugnemen, zoals Afrikaanse landen.

België

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Dewael noemde niet de kosten, maar de Benelux als belangrijkste argument voor de samenwerking. "Het is belangrijk als België, Nederland en Luxemburg met één mond spreken", aldus Dewael. "Zo blijven we sterk staan in de groep van 25 lidstaten van de Europese Unie". Ook enkele andere Europese landen gaan meer samenwerken bij het terugsturen van illegalen. Doel is dat er op den duur een gemeenschappelijk terugkeerbeleid komt.