AMSTERDAM - Ex-president Nelson Mandela heeft de twaalfjarige viering van zijn vrijlating uit de gevangenis aangegrepen om het aids-beleid van de Zuid-Afrikaanse regering te bekritiseren, zo meldde de BBC maandag.

Volgens hem moet het geruzie en gediscussieer over het aids-probleem in Zuid-Afrika stoppen en is het tijd dat de regering iets doet. Mandela spreekt over een oorlog, die meer slachtoffers heeft geëist dan voorgaande oorlogen.

President Thabo Mbeki heeft al enige tijd zware internationale kritiek te verduren vanwege zijn aids-beleid. Zo zette hij het moeder-kind hulpprogramma stop, waar HIV-geïnfecteerde zwangere vrouwen het middel Nevirapine toegediend kregen.

Preventie in plaats van behandeling

Volgens Martijn Verbrugge van HIV vereniging Nederland

"De wetenschap dat je seropositieve vrouwen met combinatietherapie kunt helpen hun kind vrij van hiv ter wereld te brengen is zo ongeveer honderd procent gegarandeerd. En hoewel Nevirapine gratis is aangeboden door de fabrikant, heeft president Mbeki twijfels over de giftigheid, bijwerkingen en resistentie en zegt hij dat verder onderzoek noodzakelijk is. Op die manier frustreert hij telkens de hulpprogramma's, terwijl er elke dag 200 seropositieve baby's in Zuid-Afrika worden geboren. Met de medicijnen zouden dat er zeker de helft minder zijn" aldus Verbrugge.

Niettemin zegt Mandela vertrouwen te hebben dat de Zuid-Afrikaanse regering het aids-probleem zal oplossen. Maandag gaat hij in gesprek met enkele leden van de regeringspartij het ANC

In Zuid-Afrika zijn bijna vijf miljoen mensen besmet met aids. Elk jaar zullen hieraan ongeveer 250.000 Zuid-Afrikanen overlijden. Aids Foundation South Africa

/NIEUWSAids Fonds gaat Zuid-Afrika helpen