DEN HELDER - De container die woensdagavond uit de Noordzee is getakeld, lekt waarschijnlijk gif. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag gezegd. Uit de container bleek gele vloeistof te komen.

De container is een van de drie die 21 december tijdens stormachtig weer in de Noordzee terecht zijn gekomen. In de container zitten 210 vaten met elk honderd liter giftig arseenpentoxide. Hoeveel vaten er lekken, is niet duidelijk. Rijkswaterstaat heeft inmiddels monsters genomen, maar de uitslag daarvan is nog niet bekend.

Watermonsters

Eerder was ook al onderzocht of gif lekte. Watermonsters die waren genomen rondom de containers wezen toen uit dat dit niet het geval was. De container zit inmiddels in een waterdichte bak aan boord van een schip van bergingsbedrijf Multraship.

De berging van de overige containers ligt momenteel wederom stil. Te harde wind en te hoge golven maken het werken onverantwoord. Dat heeft een woordvoerder van Multraship donderdag gezegd. De verwachting is dat het weer vrijdag beter wordt. "Zodra het opklaart, gaan we weer aan de slag. De schepen liggen nog bij de containers in de buurt, dus we kunnen het gewoon afwachten", aldus de woordvoerder.

Zeebodem

In totaal lagen drie containers op de zeebodem. Nadat zij woensdagavond de eerste hadden geborgen, begonnen bergers aan het bergen van de tweede. Van die container moet eerst een gat worden gedicht, zodat er geen gifvaten uit kunnen vallen. Dat is nog niet gebeurd, omdat de container hiervoor moet worden gekanteld. Dat werk moesten worden gestaakt.

Zodra het weer beter wordt, gaan de voorbereidingen verder. Vervolgens start het lichten, waarna ook deze container in een waterdichte bak wordt gestopt aan boord van het bergingsvaartuig Multraship Commander. Zodra de tweede container is geborgen, verplaatsen bergingsvaartuig Multraship Commander en kraanplatform Cormorant zich ongeveer een kilometer. Daar ligt de derde container.

Andinet

De containers sloegen 21 december overboord bij het onder Ethiopische vlag varende schip Andinet. Dat was op weg naar het Noord-Duitse Bremerhaven, toen het in de problemen kwam en de containers met in totaal 630 vaten arseenpentoxide verloor. Ook kwamen 63 losse vaten in de Noordzee terecht en sloegen circa vijftig vaten aan boord lek, waardoor 5000 liter gif de Noordzee instroomde. De Marine zoekt met een hydrografisch opneemvaartuig en drie mijnenjagers naar de vermiste vaten, maar heeft tot op heden nog niets gevonden.