BRATISLAVA - Mogelijk volgt er donderdag alsnog een Slowaaks akkoord over de verruiming van het Europese noodfonds EFSF.

De leiders van de regeringspartijen hebben woensdag met de grootste oppositiepartij Smer-SD overlegd om alsnog tot een meerderheid in het parlement te komen. Dat maakte de grootste regeringspartij bekend.

Smer-SD had eerder gezegd uitbreiding van het noodfonds te willen steunen, mits er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Premier Iveta Radicova had het lot van de Slowaakse regering aan de instemming met verruiming van het fonds verbonden.

Niet gelukt

Zij maakte dinsdag de val van het kabinet bekend, nadat het haar niet was gelukt coalitiepartner SaS over te halen voor te stemmen.

Volgens een woordvoerder van de partij van Radicova kan bij succes van het overleg donderdag al opnieuw worden gestemd over de steun aan het noodfonds. De partijleiders wilden woensdag nog niets zeggen over het verloop van het gesprek. De verwachting is dat er nog deze week duidelijkheid volgt over de Slowaakse steun aan het noodfonds.

Cruciaal

De stemming over het EFSF in het Slowaakse parlement is cruciaal voor Europa, omdat de veranderingen aan het noodfonds alleen van kracht kunnen worden als alle eurolanden die steunen. Slowakije was het laatste land dat daarover moest stemmen.

Op 21 juli spraken de euroleiders af de bijdrages aan het fonds te verhogen tot in totaal 780 miljard en de bevoegdheden van het noodfonds flink te verruimen. Het Europese noodfonds leent geld uit aan eurolanden met financiële problemen, zoals Griekenland, Portugal en Ierland.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft er ondanks de tegenstand in Slowakije van overtuigd dat de versterking van het Europese noodfonds (EFSF) nog deze maand zal worden afgerond. Dat liet zij woensdag weten tijdens een bezoek aan Vietnam.

''Ik ben ervan overtuigd dat we op 23 oktober alle handtekeningen van alle lidstaten onder het EFSF hebben staan'', stelde ze in een verwijzing naar de top van Europese regeringsleiders die op die dag plaatsvindt.

Barroso

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en EU-president Herman Van Rompuy blijven vol vertrouwen dat Slowakije ''volledig bewust is van het belang van een meer flexibel en uitgebreid noodfonds''. Dat lieten de twee leiders woensdag weten na de nee-stem van het Slowaakse parlement.

De Europese leiders riepen de Slowaakse politici op om ''boven kortetermijnpolitiek uit te stijgen en de volgende mogelijkheid te grijpen'' om in te stemmen met de uitbreiding van de bevoegdheden van het fonds (EFSF). Naar verwachting zal de tweede stemming in Slowakije hierover nog deze week plaatsvinden.

Vijf vragen over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier