LONDEN - Een Britse onderzoeksrechter zal mogelijk een nieuw gerechtelijk onderzoek instellen naar de dood van wapendeskundige David Kelly. Volgens de rechter heeft Lord Hutton, die de zaak Kelly de afgelopen maanden heeft onderzocht, een groot aantal documenten niet onder ogen gekregen, meldde de krant The Times donderdag.

De politie heeft na de dood van Kelly in juli met circa vijfhonderd mensen gesproken en driehonderd getuigenverslagen opgemaakt. Daarvan kreeg Hutton er slechts zeventig te zien, aldus The Times. Verder hebben zeker vijf belangrijke getuigen gebruikgemaakt van hun recht om hun verklaring niet aan Kelly over te dragen. Onderzoeksrechter Nicholas Gardiner zou deze verklaringen wel kunnen inzien.

Gardiner zegt in The Times dat hij eerst de documenten wil zien, vervolgens de conclusies van de Hutton-commissie afwacht en dan pas beslist of hij een nieuw gerechtelijk onderzoek instelt.

Volgens The Times zal Gardiner ook informatie bestuderen over Kelly's "ongelukkige jeugd", veroorzaakt door de scheiding van zijn ouders en het verbroken contact met zijn vader. De krant legt geen direct verband tussen deze informatie en de zaak die Hutton heeft onderzocht.

Kelly stierf enkele dagen, nadat vanuit de Britse regering zijn naam was gelekt als bron van een BBC-verhaal waarin werd gezegd dat de regering een rapport over de Iraakse vernietigingswapens had 'opgesekst'.

De BBC vertoonde woensdag overigens een oud, nooit eerder uitgezonden interview met Kelly. De microbioloog zei daarin dat de Iraakse leider Saddam Hussein niet binnen 45 minuten zijn wapens tegen het westen kon inzetten, zoals de Britse regering beweerde, maar wel binnen enkele dagen of weken.

De uitzending van dit interview vormde voor de Britse oppositie woensdag aanleiding om opnieuw te vragen om een onderzoek naar de motieven van de regering-Blair om deel te nemen aan een oorlog tegen Irak. Woordvoerder Campbell van de Liberaal Democraten zei woensdag dat "bijna een jaar na het begin van de oorlog de regering deze beslissing nog steeds niet heeft kunnen rechtvaardigen".