BANGKOK - De Thaise koning Bhumibol heeft gratie verleend aan twee Nederlandse drugshandelaars, die daarom ook hadden gevraagd. Het gaat om twee mannen, die in 1993 en 1995 tot veertig en vijftig jaar cel werden veroordeeld. De twee komen waarschijnlijk volgende week al vrij.

Dat heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken, die tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix continu overleg heeft gevoerd over Nederlandse gevangenen in Thaise cellen, donderdag meegedeeld in Bangkok. De twee Nederlandse gedetineerden die gratie hebben gekregen zijn Pedro Ruyzing en George Ofosuhene. Tot die conclusie komt dominee J. Spoor van de stichting Epafras, die zich inzet voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland.

Kuijt

Bot heeft tevens toezeggingen over de Nederlandse gedetineerde Machiel Kuijt. Als Kuijt tegen zijn vonnis in cassatie gaat, kan hij op een snellere procedure rekenen dan normaal. Zijn advocaat, G.J. Knoops, heeft donderdag laten weten dat het cassatieverzoek volgende week in Thailand wordt ingediend. Kuijt werd afgelopen jaar eveneens wegens handel in drugs na aanvankelijke vrijspraak op niet al te heldere gronden tot levenslang veroordeeld.

Doodstraf

Bot heeft verder goede hoop dat twee Chinese Nederlanders, die in 2000 werden opgepakt en de doodstraf kregen opgelegd, kans maken op omzetting van hun straf in levenslang. Volgens de Nederlandse ambassadeur, G. Kramer, worden doodvonnissen overigens maar zelden in Thailand uitgevoerd.

De minister van Buitenlandse Zaken zei voorts dat het overbrengingsverdrag nu echt binnen handbereik is. Dat maakt het mogelijk dat in Thailand veroordeelde Nederlanders een deel van hun straf in Nederland uit te zitten. Als Machiel Kuijt levenslang houdt, kan hij daar straks dus een beroep op doen. Voor de twee Chinese Nederlanders zou dat na de omzetting van hun straf ook kunnen gelden.

Thailand

De Thai zullen de Nederlandse gang van zaken na zo'n overbrenging respecteren. Dat is van groot belang voor de totstandkoming van het verdrag, omdat de strafmaten in Thailand en Nederland nogal verschillen. Voor Bot was dit een zeer wezenlijk punt, omdat hij "na terugkeer van de mensen geen additionele moeilijkheden wil".

Bot zei dat Nederland het Thaise rechtssysteem gewoon erkent, maar dat hij alleen in speciale gevallen extra aandacht heeft gevraagd. Hij heeft gesproken met de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie (die spreekt hij overigens donderdagavond weer), de premier en de hoogste juridische adviseur van de koning. Bot prees de inspanningen van oud-minister van Buitenlandse Zaken Van den Broek, die in december in Thailand voorwerk verrichtte.

Bot sprak niet met Bhumibol, zoals koningin Beatrix wel uitgebreid heeft gedaan. Wat de twee vorsten hebben besproken, is de bewindsman niet bekend. "Dat blijft in hun harten en daar is het goed opgeborgen."

Koning Bhumibol heeft de gratieverzoeken woensdagavond al ingewilligd, aldus Bot in Bangkok. De twee gelukkigen, van wie hij de naam niet wilde noemen, kunnen waarschijnlijk komende week al naar huis.