AMSTERDAM - Rob Oudkerk dringt aan op een extern onderzoek bij de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland en Haaglanden naar het lekken van gegevens over hem. De burgemeesters van Amsterdam en Den Haag, de hoofdcommissarissen en hoofdofficieren van justitie kondigden vandaag een intern onderzoek aan. Oudkerk verwacht daar niets van.

De opgestapte wethouder zei dit woensdagavond in Nova. Hij meent dat alleen een extern onderzoek de waarheid aan het licht kan brengen. Oudkerk noemde het opvallend dat in een korte periode zoveel privacygevoelige gegevens van hem op straat zijn komen te liggen.

AIVD-dossier

Dit varieerde van de boete die hij kreeg voor het fietsen zonder achterlicht tot een 'AIVD-dossier' dat over Oudkerk zou bestaan in verband met zijn prostitutiebezoeken en daarmee samenhangende chantabelheid.

Oudkerk zei een vermoeden te hebben over wie achter het vrijkomen van deze informatie zit, maar wilde geen namen noemen. In een complottheorie gelooft hij niet.

Aftreden

Oudkerk gaf woensdag een toelichting over zijn aftreden als wethouder van de gemeente Amsterdam eerder deze week. Hij werd gedwongen tot deze stap nadat de PvdA-fractie het vertrouwen in hem opzegde.

De PvdA-fractie in Amsterdam sprak woensdagavond unaniem de voorkeur uit voor T. Halbertsma als opvolger van de afgetreden wethouder Oudkerk. Dit maakte vice-fractievoorzitter C. Riem Vis bekend. Halbertsma heeft enkele dagen bedenktijd gevraagd. De huidige fractievoorzitter geeft maandag uitsluitsel over de vraag of hij wel of niet wethouder wil worden.