LONDEN/BOSTON - Nooit meer gaatjes. Dat is mogelijk, zegt de Amerikaanse wetenschapper prof. Jeffrey Hillman van de Universiteit van Florida. Hij heeft een spray met een genetisch gemanipuleerde bacterie ontwikkeld, die tandbederf een leven lang voorkomt, meldde de Britse krant The Daily Telegraph maandag. Een behandeling van vijf minuten is voldoende, stelt Hillman.

Tandbederf komt niet door suiker, maar door een bacterie die in de mondholte leeft en die suiker omzet in melkzuur. Dat zuur tast het glazuur aan en daardoor ontstaan gaatjes.

Hillman heeft die bacterie (streptococcus mutans) genetisch veranderd in een vorm die geen melkzuur produceert en die dus geen tandbederf veroorzaakt. Hij maakte het 'zijn' bacterie mogelijk alle andere vormen van de streptococcus mutans te doden.

Eenmaal in de mond nam de aangepaste bacterie de plaats in van de 'slechte' bacterie. Bij proeven met ratten bleek zelfs een zeer suikerrijk dieet niet tot aantasting van het tandglazuur te leiden.

Binnen een jaar kan de spray getest worden op mensen, zei Hillman op een vergadering van wetenschappers in Boston in de Verenigde Staten.

De nieuwe behandeling betekent niet dat tandenpoetsen niet meer hoeft. Goed borstelen is nodig om tandplak te verwijderen.