DEN HAAG - De politie gaat op het Haagse Terra College vanaf donderdagmorgen groepjes leerlingen verhoren over de dodelijke schietpartij van vorige week dinsdag. Dat heeft persofficier van justitie A. Rijsdorp woensdagavond gezegd.

Donderdag opent de school haar deuren weer voor de leerlingen. De lessen lagen stil sinds leerling Murat D. in een volle kantine onderdirecteur Hans van Wieren van het Terra College neerschoot. De man bezweek later op de dag in het ziekenhuis aan zijn verwonding. De verdachte meldde zich dezelfde avond nog bij de politie en bekende de moord afgelopen vrijdag voor de rechter-commissaris.

Schifting

Politie en Openbaar Ministerie hebben volgens Rijsdorp vooral om praktische redenen gekozen voor het groepsgewijs verhoren. "Het gaat om een groot aantal getuigen. We gebruiken deze verhoren als een eerste schifting", zegt Rijsdorp. "Als we het nodig achten, kunnen we getuigen uitnodigen voor een tweede gesprek op een andere plek."

De afgelopen dagen verhoorde de politie al diverse getuigen. Over de identiteit van de getuigen en de inhoud van hun verklaringen doet het OM geen mededelingen.

Slachtofferhulp

Het is nog onduidelijk hoeveel leerlingen benaderd worden om mee te werken aan het politieverhoor. Medewerkers van slachtofferhulp zijn steeds in de buurt om de jongeren te begeleiden. Woordvoerder S. Beumer van Slachtofferhulp Nederland gaat er vanuit dat de verhoren een aantal dagen in beslag zullen nemen.

"De gesprekken hebben plaats met groepjes van tien tot vijftien leerlingen. Wij zorgen ervoor dat er steeds twee medewerkers paraat staan, ondersteund door een teamleider. We bieden niet alleen een schouder om uit te huilen, maar geven ook antwoord op vragen van praktische en juridische aard", licht Beumer de activiteiten van Slachtofferhulp toe. "Je kunt denken aan vragen als: Wat zijn je rechten en plichten? Moet je meewerken aan politieverhoor? Wat zijn de consequenties? Hoe zit het met de rechtszaak tegen de verdachte?"

Herdenkingen

De afgelopen week stond in het teken van een reeks herdenkingen. Van Wieren werd maandag in Rijswijk gecremeerd. Eerder was er nog sprake van dat de school al op woensdag weer open zou gaan. Gezamenlijk besloten de directie en de docenten van de school dinsdag om de heropening naar de donderdag uit te stellen.

De eerste 'gewone' schooldag sinds de schietpartij krijgt uiteraard een aangepast programma. Psychologen staan paraat om docenten en leerlingen te helpen als dat nodig mocht zijn. De leerlingen gaan vanaf 8.30 uur volgens rooster naar de leslokalen. "Het wordt een bijzondere dag voor zowel de leerlingen als voor de docenten. Het begin van een bijzondere periode", aldus de woordvoerder van het Terra College.