AMSTERDAM/DEN HAAG - Het moet voor Nederlanders en mensen die in Nederland verblijven, ook strafbaar worden om hun dochters in het buitenland te laten besnijden. Dat staat in een onderzoek dat de Vrije Universiteit in Amsterdam in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Justitie heeft uitgevoerd.

Vrouwenbesnijdenis is in Nederland al verboden, maar het is nog steeds mogelijk om met een meisje naar landen te reizen waar de verminking van genitaliën van vrouwen en meisjes wel is toegestaan, aldus S. Meuwese van Defence for Children woensdag. Hij tekende voor de juridische hoofdstukken in het rapport.

Besnijdeniscontrole

Naar aanleiding van het onderzoek heeft de VVD voorgesteld om jonge meisjes jaarlijks te controleren. De familie van meisjes die niet op de besnijdeniscontrole verschijnen, zouden moeten worden vervolgd, aldus het voorstel van het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali.

Cijfers over de schaal waarop wordt besneden zijn er niet, omdat het een moeilijk te onderzoeken kwestie is. Wel zijn er geluiden dat meisjes tijdens schoolvakanties worden besneden in het buitenland, zo blijkt uit het rapport. Volgens Meuwese is het moeilijk daar achter te komen, zelfs voor mensen die nauw contact met de betrokkenen hebben.

Signaal

Tot een rechtzaak is het in Nederland nog nooit gekomen. Desondanks pleit hij voor uitbreiding van de wetgeving tegen mishandeling. Enerzijds om het daadwerkelijk te kunnen bestraffen, anderzijds om een signaal af te geven aan de betrokkenen.

Meuwese verwacht aanpassing van de wet. Maandag was hij in Genève, waar de Nederlandse regering voor een VN-commissie verantwoording moest afleggen over de rechten van het kind in Nederland. Een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie verklaarde daar dat Nederland overweegt de wetgeving aan te passen, aldus Meuwese.

gezondheidsrisico's

Behalve aanpassing van de wet bepleiten de onderzoekers ook betere, consistente voorlichting. Zij spraken met migranten uit Somalië, Eritrea, Egypte en Soedan, en ontdekten dat zelfs hoogopgeleidde migranten de gezondheidsrisico's van vrouwenbesnijdenissen niet erkennen.

Op dit moment zijn preventieprojecten in Nederland niet coherent georganiseerd door individuen en individuele organisaties. Terwijl verscheidene zorgverleners contact hebben met de doelgroep, blijkt dat alleen gyneacologen besnijdenissen ter sprake brengen met vrouwen die al besneden zijn. Zij hopen hiermee een einde te kunnen maken aan deze praktijken.