PHILIPSBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint Maarten mag drugskoeriers hun paspoort niet ontnemen. Wel mag het de aangehouden smokkelaars een reisverbod tussen de Nederlandse Antillen en Nederland opleggen. Dat heeft de rechtbank in Philipsburg woensdag bepaald.

Het OM van het Antilliaanse eiland wilde de paspoorten van drugssmokkelaars innemen in plaats van hen een gevangenisstraf op te leggen. Dit werd mede ingegeven door het cellentekort in de politiecellen en de Pointe Blanche gevangenis. Met de inname van het paspoort kunnen drugskoeriers op vrije voeten blijven, zonder dat er vrees hoeft te zijn voor nieuwe smokkelpogingen.

Historie

Maar volgens de rechtbank is het niet nodig om zover te gaan. Met het opleggen van een reisverbod binnen het koninkrijk der Nederlanden voor twee jaar wordt immers hetzelfde bereikt, is de strekking van het vonnis, zegt officier van Justitie C. Merx op Sint Maarten. Hij is zeer tevreden met de uitspraak. "We hebben toch historie geschreven. We hebben de rechter een principiële vraag voorgelegd en een duidelijk antwoord gekregen."

Volgens hem is het opleggen van een reisverbod in plaats van een gevangenisstraf nieuw in de Antillen. De drugskoeriers die een reisverbod hebben gekregen en woonachtig zijn in Nederland, mogen nog wel terug naar huis reizen, zegt Merx.