LONDEN - Het is niet alleen een mooi kunstje voor op feestjes en een veelgebruikte circusact, maar jongleren is ook goed voor de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universtiteit van Regensburg, dat woensdag door het wetenschappelijk blad Nature is gepubliceerd.

Volgens de onderzoekers kunnen gunstige veranderingen optreden in bepaalde delen van de hersenen als mensen leren jongleren. De grijze massa neemt onder meer toe in het gebied waar visuele informatie wordt verwerkt en opgeslagen. De veranderingen traden na ongeveer drie maanden op. Tot nu toe was voor onmogelijk gehouden dat door nieuwe prikkels de structuur van de grijze massa kan veranderen.

Dynamisch

"De resultaten van ons onderzoek veranderen de hele kijk op het centraal zenuwstelsel van de mens. Hersenen zijn waarschijnlijk dynamisch, ze veranderen door ervaring en leerprocessen", aldus onderzoekleider Arne May.

De grijze massa verwijst naar delen van de hersenen en het ruggenmerg die zijn opgebouwd uit dicht opeengepakte zenuwcellen. Die zit vooral in de buitenste lagen van de grote hersenen. Die zijn verantwoordelijk voor hoogontwikkelde mentale functies.