BARCELONA - Een man die voor de rechter moest komen omdat hij zijn vrouw zou hebben mishandeld, is vrijgesproken omdat de vrouw "te goed gekleed was om een slachtoffer te kunnen zijn van huiselijk geweld", meldden Spaanse media woensdag.

Bovendien vonden de rechters het feit dat de vrouw bij haar man was weggelopen"niet passen bij de angst en het gebrek aan initiatief dat zo karakteristiek is voor mishandelde vrouwen".

"Latifahs verschijning tijdens het drie dagen durende proces - zeer verzorgd, elke dag anders gekleed, met ringen, armbanden, mooie oorbellen en een grote bril - past niet in het profiel van een vrouw die bloot heeft gestaan aan maandenlange agressie", zo citeerden de krant El Mundo en de radiozender Cadena Ser het vonnis.

De vrouw, Latifah Daghdagh, vertelde tijdens de zitting dat zij op haar zeventiende tegen haar wil was uitgehuwelijkt en naar Spanje gebracht was. Daar was zij door haar man opgesloten en geslagen. Na zes maanden slaagde zij erin te ontsnappen en in een blijf-van-mijn-lijfhuis onderdak te vinden. Een arts onderzocht haar en constateerde dat zij onder de blauwe plekken zat. Maar het hof vond dat er niet voldoende bewijs was voor de verantwoordelijkheid van Latifahs man daarvoor.