ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag A.M. veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, wegens poging tot moord. De 23-jarige Hoornaar sloeg op 7 september vorig jaar een conductrice van de NS op station Hoorn Kersenboogerd met een stoeptegel op haar hoofd en beroofde haar van haar tas.

Justitie eiste twee weken geleden dertig maanden celstraf tegen de man, die in september vorig jaar in woede ontstak, nadat de conductrice hem in de trein had gemaand zijn voeten van de bank te halen en zijn joint uit te maken. Hij verliet op station Hoorn Centraal de trein en haalde anderhalf uur later, hiertoe aangezet door vrienden, zijn gram op de vrouw.

Conductrice

Hij wachtte haar op en sloeg haar van achteren met een stoeptegel op het hoofd. De conductrice moest met ernstige hoofdwonden naar het ziekenhuis worden gebracht en zit nog steeds thuis. M. moet haar een schadevergoeding van 2136 euro betalen, aldus de rechtbank.

NS maakte woensdagmorgen bekend definitief een civielrechtelijke procedure te beginnen om de schade op de dader te verhalen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf bedraagt die minstens 10.000 euro. De NS maakt de gang naar de rechter, zodra het precieze bedrag in kaart is gebracht. Hij dient ook om een signaal af te geven, aldus de woordvoerder. "Het moet duidelijk zijn: wie aan onze mensen komt, komt aan de NS."